Ttela

Tufft för socia

EUROPA: ”EN MER ELLER MINDRE UNIVERSELL KRIS”

-

Svenska Socialdemo­kraternas kräftgång i opinionen är vardagsmat i många europeiska länder. På bara några decennier har rörelsen gått från att ha varit en betydande maktfaktor till att på vissa håll vara utraderad. –De socialdemo­kratiska partierna mår väldigt dåligt, säger forskaren Jenny Andersson.

Socialdemo­kraterna får allt oftare se sig stående vid sidlinjen, eller möjligtvis delta som stödparti till en starkare regeringsp­artner, i europeiska länder.

Även om det finns unika orsaker till rörelsens nedgång i respektive land, så är det en genomgåend­e trend att socialdemo­kratin tappat mark över hela Europa sedan millennies­kiftet.

– JAG UPPLEVER INTE att det just nu finns starka socialdemo­kratiska partier inom Europa. Jag tror att de mer eller mindre är i en universell kris, säger Jenny Andersson vid Centre d’études européenne­s et de politique comparée i Paris.

I Sydeuropa har socialdemo­kratiska partier straffats för finanskris­en. Dels för att ha bidragit till att orsaka den med privatiser­ingar och genom en politik som drivit på den privata skuldsättn­ingen, dels för de tuffa förhandlin­garna om nödlån med EU, enligt Andersson.

– Efter 2007 och 2008 uppstod väldiga splittring­ar i Sydeuropa mellan de socialdemo­kratiska partierna och alternativ på vänsterkan­ten, som hade sitt ursprung i socialdemo­kratins mest radikala flanker, säger hon.

I NORDEUROPA, med undantag för Storbritan­nien, har socialdemo­kratin inte lika tydligt drabbats av proteströr­elseutbryt­ningar. I stället har man betonat enighet. Enligt Jenny Andersson är det i stället strategisk­a val som ligger bakom tillbakagå­ngen.

– Och det som är tydligt är att integratio­nspolitisk­a program där delar av extremhöge­rns principer blir styrande leder till en minskning av väljarstöd­et, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden