Ttela

Nordirland pressas av abortomrös­tning

- TT-AFP

Sedan Irland röstat ja till att reformera landets strikta abortlagar ökar pressen på Nordirland att göra detsamma.

Valresulta­tet väcker förhoppnin­gar även för Nordirland, säger den brittiska biståndsmi­nistern Penny Mordaunt.

– Dessa förhoppnin­gar måste nu mötas.

TROTS ATT ABORT är lagligt i övriga Storbritan­nien har Nordirland haft en av världens striktaste abortlagar, där aborter tillåts enbart om kvinnans liv är i fara.

Lagen som funnits sedan 1800-talet, innebär att kvinnor som genomför en abort utan ”godkända skäl” riskerar att dömas ända upp till livstids fängelse.

Efter att grannlande­t Irland med stor majoritet röstat ja till att lätta på liknande restriktio­ner och göra abort lagligt upp till den tolfte graviditet­sveckan, höjs också röster både inom och utanför Nordirland för en liknande förändring.

– VI HOPPAS att det kan bli ett avstamp för rörelsen i Nordirland, säger 27-åriga Claire, som inte vill uppge sitt efternamn på grund av frågans känslighet, till nyhetsbyrå­n AFP.

Men det finns också ett starkt politiskt motstånd mot att ändra abortlagen. Unionistpa­rtiet DUP, som utgör ett viktigt stöd för premiärmin­ister Theresa May, är emot att ändra lagen. Sinn Fein och socialdemo­kratiska SDLP, som represente­rar många av landets katoliker, är för en reform som innebär att abort blir tillåtet under vissa omständigh­eter.

 ?? Bild: PETER MORRISON /TT ?? SEGER. Irländare firar resultatet av en folkomröst­ning som innebär att landet nu kan liberalise­ra en av världens striktaste abortlagar.
Bild: PETER MORRISON /TT SEGER. Irländare firar resultatet av en folkomröst­ning som innebär att landet nu kan liberalise­ra en av världens striktaste abortlagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden