Ttela

Dyra läkemedel hotar forskning

- TT

Planerade kliniska studier vid svenska universite­tssjukhus stoppas på grund av att det kan bli för dyrt på sikt, rapportera­r Dagens Medicin.läkare varnar för allvarliga följder.

Fyra studier som skulle ha gjorts de senaste 18 månaderna på pojkar med den ovanliga genetiska sjukdomen Duchennes muskeldyst­rofi har ställts in vid Karolinska universite­tssjukhuse­t i Solna.

– Forskninge­n går i stå för patientgru­pper som behöver dyra särläkemed­el. Drivs det här till sin spets kan vi lägga ner all grundforsk­ning på sällsynta sjukdomar, säger Thomas Sejersen, professor i barnneurol­ogi och överläkare vid barnneurol­ogen vid sjukhuset.

Vid Stockholm Cf-center på Karolinska sjukhuset i Huddinge har flera av överläkare­n Lena Hjeltes patienter med cystisk fibros nekats att delta i en studie.

– Som enda land i Europa tvingades vi tacka nej till att delta i studien trots att det såg ut att vara ett lovande och mer effektivt läkemedel än de vi har i dag, säger Lena Hjelte.

Anledninge­n är att sjukhuset skulle bli tvunget att fortsätta att betala för läkemedlet om patientern­a svarar bra på behandling­en. Det skulle medföra stora kostnader om läkemedlet inte blir subvention­erat.

Enligt Svante Norgren, temachef för barn- och kvinnosjuk­vård på Karolinska, kan det handla om miljoner

FÖRENINGAR

kronor per barn och år. För att undvika de höga kostnadern­a har sjukhuset beslutat att försöka friskriva sig från sådana situatione­r i ett kontrakt med patienten, men det är oklart om det i så fall godkänns av etiknämnde­n.

 ?? Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? STOPPAS. Kliniska studier ställs in av ekonomiska skäl.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT STOPPAS. Kliniska studier ställs in av ekonomiska skäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden