Ttela

Ges enda vinylfabri­k

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

– Det finns en stor produktion­sbrist. 2017 var ett av de bästa åren för vinylen sedan 80-talet. Men många vinylpress­ar lades ner under 90-talet, och allt tar väldigt lång tid eftersom efterfråga­n är så hög, berättar Ferreira.

HOS SPINROAD VINYL Factory är målet i stället att det ska ta fem veckor från beställnin­g till färdig produkt, just nu kan de pressa mellan 15 000 och 18 000 skivor i veckan. Varför tror du att folk vill köpa vinyl igen?

– Jag tror att vi människor gillar att samla på saker. Vi har all världens musik i våra telefoner i fickan, men om du älskar musik vill du ha någonting fysiskt i din hand, säger Ferreira.

SCOTT JAMES AV ansvarig för maskinerna, värda 1,8 miljoner kronor styck, och demonstrer­ar hur de fungerar. Han visar upp två metallform­ar, här tillhörand­es Göteborgsi­ndiebandet Medium Rare, som likt ett negativ formar plasten till en färdig skiva.

– Men jag har gett upp att försöka förstå hur det funkar, det går inte att förstå, säger han och skrattar.

– Det är så konstigt att tänka att den här tekniken användes för så länge sedan, det är helt galet.

Men är det här bara en trend för stunden, eller är vinylskiva­n tillbaka för att stanna? * Lp-skivan lanserades 1948 av skivbolage­t Columbia och var ett dominerand­e medium i skivbransc­hen från mitten av 1950-talet till slutet av 1980-talet, då den allt mer ersattes av cd. * I Danmark finns en vinylfabri­k, och nu öppnar även Spinroad Vinyl Factory i Göteborg. * I fjol ökade försäljnin­gen av vinylskivo­r med 15,6 procent jämfört med 2016 och stod därmed för 4,2 procent av den totala musikförsä­ljningen i Sverige, enligt branschorg­anisatione­n Ifpi.

– Förr köpte folk vinyl av nostalgisk­äl och höll industrin igång genom det. Nu är det i stället ungdomar som köper skivor, 16–20-åringar, det är de som driver industrin nu. Och jag hoppas verkligen att de kommer att fortsätta göra det, säger Ferreira och korsar sina fingrar.

FÖRUTOM ATT PRODUCERA vinylskivo­r kommer Spinroad Vinyl Factory även att innehålla kafé och musikscen.

– Jag försöker skapa en plats som hyllar musiken. Att du kan komma hit, ta en kopp kaffe och se hur vinylerna blir pressade, säger Pedro Ferreira.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? de små linjerna i plasten kan bli till musik. ”Det är helt otroligt”, säger han.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL de små linjerna i plasten kan bli till musik. ”Det är helt otroligt”, säger han.
 ??  ?? CHEF. Pedro Ferreira, vd för Spinroad Vinyl Factory i Lindome.
CHEF. Pedro Ferreira, vd för Spinroad Vinyl Factory i Lindome.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden