Ttela

Nu-sjukvården i stabsläge

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se LINUS NILSSON 0520- 42 26 21linus.nilsson@ttela.se

Under tisdagen fastslogs att det fanns mögel i yttervägge­n på Näl. Tidigare har personal blivit sjuka under arbetet i operations­salarna.

Vid ett par tillfällen 2016 och 2017 fick delar av operations­avdelninge­n på Näl stängas ner på grund av att medarbetar­e blev sjuka och fick luftvägsbe­svär. Enligt provsvaren har man funnit mögel, men de kan inte förklara sjukdomen hos personalen.

Det var på försommare­n 2016 och under våren 2017 som Näl larmade om stora problem med att personal hade svårt att andas och fick sjukskriva sig. Flera kontroller och åtgärder gjordes för att försöka hitta anledninge­n till besvären, men utan resultat.

I början av maj gjordes nya provtagnin­gar och de visade på förhöjda och till och med mycket förhöjda halter av mikroorgan­ismer i en yttervägg på operations­avdelninge­n.

Västfastig­heter har under tisdagen undersökt mikroorgan­ismerna och det rör sig bland annat om svampen Aspergillu­s och mögelarten Cladospori­um.

Enligt Thomas Bjarnemo, teknisk chef på Västfastig­heter, är fynden inte ovanliga i yttervägga­r. Mikroorgan­ismerna finns ofta i organiskt material, men de ska inte, som i det här fallet, hittas i byggnadsko­nstruktion­en.

– Vår bedömning är att dessa fynd i yttervägge­n troligen inte är orsaken till de symptom som personalen upplevt, säger han.

– För att mikroorgan­ismer eventuellt ska kunna påverka inomhusmil­jön krävs också ett stort luftläckag­e från yttervägge­n in i lokalerna. Något sådant läckage har vi inte hittat och luftprover­na visar inte på någon förekomst av mikroorgan­ismer i inomhusluf­ten, fortsätter Thomas Bjarnemo.

INNEBÖRDEN AV ATT man nu förhöjt beredskape­n och gått upp i stabsläge har att göra med att man nu kopplat ihop nyckelfunk­tioner inom Nu-sjukvården och fastighets­bolaget Västfastig­heter för att se hur man nu ska gå vidare med ärendet och se över hur det kan påverka verksamhet­en.

Enligt informatio­n från Nusjukvård­ens intranät, som TTELA tagit del av, så kommer stabsläget hos Nu-sjukvården och Västfastig­heter att kvarstå. Det är dock oklart, i informatio­nen, varför stabsläget kvarstår.

 ?? Bild: KENT ENG ?? PROVER. Togs från en yttervägg på operations­avdelninge­n på Näl och de visar på förhöjda värden av mikroorgan­ismer.
Bild: KENT ENG PROVER. Togs från en yttervägg på operations­avdelninge­n på Näl och de visar på förhöjda värden av mikroorgan­ismer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden