Ttela

Dalslands kanal prisas

- ANNA-MARIA HOLMGREN

NYHETER: Efter mångårigt jobb med kanalen tilldelas Dalslands Kanal AB nu fin utmärkelse.

”Det har varit ett oförtrutet arbete under många år” BENNY RUUS vd på Dalslands Kanal

Dalslands Kanal AB får utmärkelse­n Årets industrimi­nne i Sverige. – Det är väldigt hedervärt. Det uppskattar vi, säger Benny Ruus, vd på Dalslands Kanal.

Varje år, sedan 1995, delar Svenska Industrimi­nnesföreni­ngen (SIM) ut utmärkelse­n Årets industrimi­nne. Utmärkelse­n tilldelas den som utfört insatser för att bevara och utveckla vårt industriel­la kulturarv.

I ett pressmedde­lande motiverar SIM årets utmärkelse till Dalslands kanal med följande: ”För ett ambitiöst arbete med bevarande, informatio­nsspridnin­g och samverkan kring Dalslands kanal. Kanalen är ett levande industrimi­nne där varor och människor färdats i 150 år”.

– Det är väldigt hedervärt. Det uppskattar vi, säger Benny Ruus, vd på Dalslands Kanal.

Han är lite fundersam till varför just de, i konkurrens med många andra, fick utmärkelse­n. Inför varje utmärkelse samlar SIM in nominering­ar. Och vem eller vilka som har nominerat Dalslands Kanal vet inte Benny Ruus.

– Men det känns väldigt kul, säger han.

Kanalen började byggas för 150 år sedan och Benny Ruus förklarar att arbetet med kanalen har varit intensivt. Han tror också att restaureri­ngen av akvedukten i Håverud delvis ligger till grund för utmärkelse­n.

– Det har varit ett oförtrutet arbete under många år, och den senaste omfattande restaureri­ngen av akvedukten har nog spelat in i värderinge­n.

I samband med kanalens 150-årsjubileu­m den 31 augusti kommer SIM för att dela ut utmärkelse­n.

 ?? Bild: KENT ENG ?? UPPSKATTAD. Dalslands Kanal får valuta för mångårigt slit – och tilldelas nu Årets industrimi­nne.
Bild: KENT ENG UPPSKATTAD. Dalslands Kanal får valuta för mångårigt slit – och tilldelas nu Årets industrimi­nne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden