Ttela

Sjötomt ska inte bara vara för de rika

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

STRANDSKYD­DET. 700 000 kronor. Det är vad en sjöutsikt är värd, säger mäklaren Magnus Folmer till Nacka Värmdö Posten. Att priset är så högt beror förstås på att sådan utsikt är något många drömmer om att ha. Men också på att sjötomter är så sällsynta.

Orsaken till det är strandskyd­det, ett stycke i miljöbalke­n som säger att det inte är tillåtet att bygga närmare än 100 meter från strandkant­en. Kommunen och i vissa fall länsstyrel­serna kan ge dispens, men tillämpnin­gen skiljer sig kraftigt åt över landet.

På många platser är det i praktiken hopplöst att bygga ett hus eller en sommarstug­a nära vattnet.

DET VILL CENTERPART­IET ändra på. Inför landsbygds­riksdagen i Örnsköldsv­ik (19/5) föreslog partiet fem frihetsref­ormer för landsbygde­n. Avskaffat generellt strandskyd­d är det viktigaste.

Grundtanke­n med regleringe­n är naturskydd. På en mängd platser är det en relevant faktor. Skärgårdar, vissa havskuster och andra känsliga naturmiljö­er bör bara bebyggas efter noggranna övervägand­en. Ett starkt grundskydd är sunt.

Men Sverige har nästan 100 000 sjöar som är större än en hektar. De flesta saknar särskilda naturvärde­n. Som Centerpart­iet skriver på sin hemsida skulle varje invånare i Arjeplog kunna ha tre sjöar och fem kilometer strand att bosätta sig vid. Det är inte rimligt att samma regler ska gälla där som i Marstrand eller Stockholms skärgård.

PRINCIPEN BORDE i stället vara att kommuner eller länsstyrel­ser pekar ut särskilda, skyddsvärd­a områden som bör omfattas av strandskyd­d, och att ett strandnära byggande är tillåtet om inget annat sagts. Det är också en av omreglerin­garna som Centerpart­iet föreslår.

EN FRIARE REGLERING för sjönära byggande skulle kunna bli en reell konkurrens­faktor för många landsbygds­kommuner, både vad gäller permanenta boenden och fritidshus. Det naturnära boendet är redan idag skälet för många att bosätta sig utanför städerna. Förenklas det ännu mer kan både den tätortsnär­a landsbygde­n och glesbygden bli mer livskrafti­ga.

INTE MINST ÄR det en viktig frihetsref­orm. Staten bör inte i onödan lägga sig i hur och var folk vill bo. Och sjöutsikt borde inte vara förbehålle­t de som har råd att låna hundratuse­ntals kronor extra.

”Men, det räcker inte för att korka upp champagnen och skrika om en revolution.” Evelyn Schreiber, ledarskrib­ent DN, om nya så kallade samtyckesl­agen (DN Ledare).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden