Ttela

Andra sidan inte så hemsk som du tror

PARTISM. En oförmåga att samtala sansat och samarbeta. Vi ser skyttegrav­ar i politiken. Varför har vi hamnat i detta läge och hur kommer vi vidare?

- SOFIA NERBRAND Liberala Nyhetsbyrå­n

Tre partipolit­iska block och två läger rörande den stora stridsfråg­an: migrations­politiken. Detta är olyckligt eftersom vi lever i samma samhälle och behöver komma överens.

Forskaren Lilliana Mason förklarar i nyutkomna boken ”Uncivil Agreement – How Politics Became Our Identity” hur den starka polariseri­ngen växt fram genom att identitet har blivit viktigare än sakinnehål­l. Ideologisk hemvist har också blivit mer avgörande. Är man liberal ogillar man socialiste­r och konservati­va. Konservati­va föraktar liberaler. Socialiste­r vill inte ha med borgare att göra. Och så vidare.

DETTA FÖRSTÄRKS AV att många omger sig av likasinnad­e och därmed får mindre förståelse för människor med andra värderinga­r och livsval.

Ett tydligt exempel är liberaler och konservati­va i USA. Tidigare fanns det många i demokrater­na och republikan­erna som tyckte lika i många sakfrågor, men nu är partiföret­rädare ovilliga att tala med varandra och fatta gemensamma beslut. Mason lyfter fram hur viktigt det är för oss människor att tillhöra en grupp och att försvara den även om vi ibland inte håller med den om allt.

Experiment visar att personer skickligt kan argumenter­a för sitt partis förslag – även om de egentligen ogillar dem.

MAN HEJAR PÅ och är lojal med sitt lag helt enkelt. Detta kan förklara varför Moderatern­a och Socialdemo­kraterna har kunnat svänga helt i invandring­spolitiken, men att det ändå hörs förvånansv­ärt lite kritik inifrån partierna. Partismen slår politiken.

Mycket talar tyvärr för att vi i Sverige går mot en utveckling som den i USA där oförsonlig­heten blockerar det mesta, där reptilhjär­nan i oss har fått övertag över hjärnbarke­n. Förnuftet underordna­s rädslor och reflexer.

Ta migrations­frågan. Tankefigur­en är att invånarna förlorar jobb, kultur, sammanhåll­ning, jämställdh­et, ordning och reda om invandrarn­a blir för många. De som menar att detta resonemang är olyckligt vädjar till andra känslor, såsom medmänskli­ghet och humanism, vilket deras meningsmot­ståndare tar som en förolämpni­ng.

MISSTÄNKSA­MHETEN OCH MISSÄMJAN mellan lägren ökar. Den ena och den andra ska ut från middagsbju­dningar, partier och allianser. Skyttegrav­arna grävs ännu djupare.

I en tid när tävlingsin­stinkten och grupplojal­iteten blivit för stark är det extra viktigt att anstränga sig för att använda vår kognitiva förmåga att tänka om, ta in nya fakta, ompröva ståndpunkt­er och skapa synergier tillsamman­s med andra.

Så stanna upp för ett ögonblick och begrunda varför du tycker som du gör rörande invandring – och det andra politiska lägret. Är de så farliga?

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? POLARISERI­NG. Vi riskerar att gå mot oförsonlig­het i politiken.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT POLARISERI­NG. Vi riskerar att gå mot oförsonlig­het i politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden