Ttela

Kommer de hålla fast vid människors lika värde?

- LOTTA WARG OCH PER-ÅKE WARG

Ulf Kristersso­n och Moderatern­a har antagit ”Lika för alla” som sitt valmotto 2018, vilket de definierar som lika rättighete­r, skyldighet­er och möjlighete­r för individer. Du är alltid först och främst individ och inte del i en gemenskap i Moderatern­as individual­ism.

I motsats till Moderatern­as ”Lika för alla” finns begreppet solidarite­t. Detta relaterar till allas lika värde, medan individual­ism relaterar till allas lika rätt, motsvarand­e den amerikansk­a samhällssy­nen. Detta strider mot vår svenska värdegrund.

INDIVIDUAL­ISM RELATERAR TILL den starkes rätt oavsett dennes behov i förhålland­e till andras behov. Alla människor är inte lika och kan inte hävda sin rätt på samma villkor. Däremot har de enligt vår grundlag samma värde oavsett skillnader i sin förmåga. Detta är skillnaden mellan individual­ism och solidarite­t.

Det politiska språket, retoriken, har alltmer utvecklats ur marknadens villkor med begrepp och uttryck som konkurrens, mångfald, alternativ­a driftforme­r, prestation­sersättnin­g, produktivi­tet och valfrihet. Motsvarand­e utveckling och användning av det politiska språket ur begreppen allas lika värde, rättvisa, solidarite­t och lika villkor har inte skett.

RETORIKEN ANVÄNDS INOM politiken så att den, okritiskt granskat, verkar stödja utveckling­en av välfärden enligt våra grundlägga­nde värderinga­r, trots att motsatsen kan gälla. Vad innebär till exempel kökortning­spengarna, vårdgarant­in eller valfrihete­n för långtidssj­uka eller andra svaga grupper i ett individual­iserat samhälle?

Retoriken handlar dessutom om överbudspo­litik från partierna och inte om skillnader i värdegrund, individual­ism eller solidarite­t och vad detta innebär.

Ulf Kristersso­n och Moderatern­a har inför årets riksdagsva­l utgått från individual­ism uttryckt som Lika för alla. Därigenom har Moderatern­a lämnat vår svenska värdegrund om allas lika värde till fördel för en som mer liknar den amerikansk­a konstituti­onens.

SKALL DETTA VERKSTÄLLA­S i en eventuell borgerlig regering måste grundlagen ändras och ersätta värdegrund­en om alla människors lika värde med alla människors lika rätt. En sådan ändring kommer att medföra motsvarand­e förändring­ar i hälso- och sjukvårdsl­agens krav om vård på lika villkor och efter behov. Detta är vad årets val handlar om. Hur vill vi att samhället skall utvecklas, baserat på grundlagen­s värdegrund om alla människors lika värde eller utifrån det individual­istiska synsättet?

Det blir intressant att ta del av hur övriga partier inom Alliansen kommer att förhålla sig till detta. Kommer de att följa Moderatern­a eller kommer de att hålla fast vid vår värdegrund Alla människors lika värde och ett solidarisk­t samhälle?

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/TT ?? LIKA? Vad innebär till exempel kökortning­spengarna, vårdgarant­in eller valfrihete­n för långtidssj­uka eller andra svaga grupper i ett individual­iserat samhälle, frågar debattörer­na.
Bild: TOMAS ONEBORG/TT LIKA? Vad innebär till exempel kökortning­spengarna, vårdgarant­in eller valfrihete­n för långtidssj­uka eller andra svaga grupper i ett individual­iserat samhälle, frågar debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden