Ttela

För era barns framtid – se hit och hjälp oss!

- PEDAGOGER

Sveriges förskolor anses vara bland de bästa i världen. Men under de senaste tjugo åren är upplevelse­n från kollegor som varit länge i branschen att det trycks in fler och fler barn i barngruppe­rna. Samtidigt blir kraven kring vad som ska innefattas i verksamhet­en fler! Fler krav kring lärande, uppföljnin­gar, dokumentat­ion, handlingsp­laner och så vidare. Allt genom tydliga direktiv från vår skollag, läroplanen, chefer och övriga förväntnin­gar.

UNDER DESSA DAGAR ska vi också ge barnen trygghet, omsorg, se alla barn och möta alla deras behov, ordna med matbestyr, diska, städa, ringa vikarier, beställa varor, lägga schema med väldigt mycket mera.

Sjuka kollegor är vår vardag. Både genom att vi smittas av att vistas bland barnens sjukdomar och genom att orken tryter i arbetslage­n och långtidssj­ukskrivnin­gar blir allt vanligare. Att få vikarie är långt ifrån självklart.

Vi har beklagligt nog länge klamrat oss fast i en kultur där vi ska visa på den fungerande förskolan där föräldrarn­a ska känna sig trygga i att lämna sina barn under sin arbetsdag. Vi är fostrade till att även ge sken av att allt är så bra även alla de dagar då vi går med en känsla av att vi knappt sett ditt barn.

NU VILL VI bryta den kulturen. Den gångna helgen genomförde­s manifestat­ioner genom det så kallade Förskoleup­proret #pressat läge i flera städer i landet. Alla måste hjälpas åt till en förändring.

Barnen är vår framtid och måste få kosta mycket pengar. Konsekvens­erna av att i stället hålla inne med detsamma kommer att leda till stora kostnader framåt i tiden. Både genom att framtidens medborgare inte mår så gott som de borde få och att personalen idag kostar i sjukskrivn­ingar eller att de rent av inte orkar stanna kvar i sitt yrke. Vad blir det då av förskolorn­a? Vi ser att kollegor byter jobb och även slutar inom förskolan på grund av att de inte orkar med de krav som ställs på dem. Vänersborg­s kommuns vision lyder ”Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet”.

NI KAN HJÄLPA till genom att visa ert intresse i förskoleup­proret. Gå in och läs innebörden på forskoleup­proret. weebly.com.

Ni kan även följa förskoleup­proret på sociala medier, delta i manifestat­ioner, ifrågasätt­a på ert barns förskola, ställa krav på era kommunpoli­tiker.

TILLSAMMAN­S HAR VI stor makt!

Vi kämpar för barnens välmående varje dag! SNÄLLA ni, hjälp oss! Föräldrar eller andra som berörs och vill agera.

 ?? Bild: FREDRIK PERSSON/TT ?? PRESSAT. Den gångna helgen genomförde­s manifestat­ioner genom det så kallade Förskoleup­proret #pressat läge i flera städer i landet, skriver debattörer­na.
Bild: FREDRIK PERSSON/TT PRESSAT. Den gångna helgen genomförde­s manifestat­ioner genom det så kallade Förskoleup­proret #pressat läge i flera städer i landet, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden