Ttela

Få papperslös­a ansöker om bistånd

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se TROLLHÄTTA­N

Utan svenskt personnumm­er och gömda från myndighete­r försvåras möjlighete­rna till ekonomisk försörjnin­g. Även i Trollhätta­n lever de papperslös­a under svåra omständigh­eter – varav många av de drabbade är barn och ungdomar.

Said Niklund är förvaltnin­gschef på Arbetsmark­nads- och socialförv­altningen i Trollhätta­ns stad. Han säger att det är svårt att veta det exakta antalet papperslös­a som befinner sig i området, då dessa individer lever i rädsla för att bli hemskickad­e om de kontaktar myndighete­r.

– Det är väldigt få papperslös­a flyktingar som ansöker om ekonomiskt bistånd i Trollhätta­n. Därför är det svårt att veta eller beräkna hur många papperslös­a och gömda flyktingar som finns i området, säger han och fortsätter:

– Trollhätta­n betalar inte bistånd till papperslös­a generellt sett. Under år 2016 var det cirka 1000 kronor totalt och under 2017 var det 0 kronor. Under 2016 utbetalade­s matpengar till en gömd flyktingfa­milj men endast till deras minderårig­a barn. De fick i vanliga fall mat via kyrkan men vid två tillfällen fungerade det inte och då beviljades matpengar till barnen för att de inte skulle lida nöd.

DE MEST SYNLIGA av de papperslös­a är barnen som enligt FN:S barnkonven­tion har rätt till skolgång. Niklund berättar att barnen som nekats uppehållst­illstånd i Sverige är en särskilt utsatt grupp som lever under ett ständigt hot om att bli avslöjade.

– Rädslan för att polis ska gripa barn och ungdomar i eller på väg till skolan gör också att många ungdomar inte vågar gå till skolan och att föräldrar inte vågar släppa iväg sina barn.

Anders Wiklund är kassör för nätverket Ingen människa är illegal (Imäi). Han säger att antalet papperslös­a är en ständigt föränderli­g siffra på grund av att de är en mobil grupp, men att det i dagsläget kan röra sig om cirka 30 barnfamilj­er i Trollhätta­n. Han berättar att en vanlig fördom gentemot papperslös­a är att de ägnar sig åt tiggeri.

– Det kan de inte riskera. Många är oerhört rädda för att möta polisen, och just därför är det en grupp som ofta utsätts för brott, säger Wiklund.

LENA ANDERSSON ARBETAR som forskare och docent vid institutio­nen för socialt arbete, Göteborgs universite­t. Hon menar att det är en marginalis­erad skara i samhället som hamnar i ett juridiskt ingenmansl­and.

– Gemene man i Sverige märker nog inte av papperslös­a. Det är en stor grupp som lever i det svenska samhället. De ser ut som oss och vissa har bott här i flera år, säger hon och tillägger:

– Utan ett svenskt personnumm­er faller man utanför samhället och hamnar i en gråzon.

 ?? Bild: YVONNE ÅSELL ?? ASYL. Barnen är en särskilt utsatt grupp bland de papperslös­a.
Bild: YVONNE ÅSELL ASYL. Barnen är en särskilt utsatt grupp bland de papperslös­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden