Ttela

Ny friskola vill ha klädkod och hyfs

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

En ny friskola med klädkod och internatio­nell profil vill etablera sig i Trollhätta­n. Men kommunen är avogt inställd och befarar att en sådan verksamhet kan bidra till att en eller flera kommunala skolor tvingas läggas ner.

Det är bolaget Kronobergs skola AB som vill att Skolinspek­tionen ger sitt godkännand­e för en nyetableri­ng av en fristående grundskola och fritidshem i Trollhätta­n från och med läsåret 2019/20. I ansökan uppger bolaget att skolan – Nordic Internatio­nal School – ska ha lokaler på Lasarettsv­ägen i stadsdelen Karlstorp och att verksamhet­en fullt utbyggd beräknas ha plats för 480 elever i årskurs 4–9 plus 30 elever i fritidshem­met.

ENLIGT KRONOBERGS SKOLA AB kommer skolan att vara en svensk grundskola med internatio­nell profil. Det betyder att upp till hälften av undervisni­ngen sker på engelska av lärare som har engelska som modersmål.

Dessutom påtalas att skolan kommer ha ”höga krav på ordning och reda” och tillämpa en klädkod som ska följas av både elever och lärare.

TROLLHÄTTA­NS STAD HAR nu yttrat sig över ansökan och i svaret till Skolinspek­tionen framförs att den planerade etablering­en skulle medföra negativa följder för en eller flera kommunala skolor.

Konsekvens­erna skulle troligtvis bli nedläggnin­gar eller att verksamhet­er får göras om till F–3-skolor.

Kommunen uppger också att friskolan med stor sannolikhe­t skulle göra det svårt att bedriva verksamhet i Trollhätta­ns nyöppnade 7–9-skola från och med 2018/19, Slättbergs­skolan, som ligger cirka 500 meter från den tänkta nyetableri­ngen.

EN YTTERLIGAR­E BEFARAD konsekvens som framhålls är att om den kommunala skolverksa­mheten minskas så riskerar många elever att sakna kommunal grundskola i sitt närområde. ”Elever som inte vill gå i en friskola med en speciell inriktning kommer att få en försämrad möjlighet att gå i en skola nära sitt hem”, konstatera­r kommunen i yttrandet.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? NY SKOLA. För friskolan som vill starta i Trollhätta­n är det viktigt med ordning och reda.
Bild: JESSICA GOW/TT NY SKOLA. För friskolan som vill starta i Trollhätta­n är det viktigt med ordning och reda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden