Ttela

Fler utlandsföd­da hos fogden

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Låg utbildning, hög arbetslösh­et och skrala inkomster – en grogrund för skulder. Det är också anledninge­n till att människor födda utomlands är kraftigt överrepres­enterade hos Kronofogde­n. Flera myndighete­r jobbar tillsamman­s för att försöka bryta den onda spiralen.

De utrikes födda med skulder hos Kronofogde­n är kraftigt överrepres­enterade i statistike­n, med 64 procent fler gäldenärer i förhålland­e till hur många de är i befolkning­en. Och trenden är tydlig, övervikten utlandsföd­da ökar hela tiden.

– Och då är ändå inte de 45 000 gäldenärer utan svenskt personnumm­er med i statistike­n. Så förmodlige­n är överrepres­entationen ännu högre, säger Davor Vuleta, som forskar i rättssocio­logi i Lund och är anställd hos Kronofogde­n och som i en studie gått igenom hur verklighet­en ser ut.

Utbildning­snivå, sysselsätt­ning och inkomst är de förklarand­e bakgrundsv­ariablerna till varför man hamnar i Kronofogde­ns register.

– Och det gäller för alla, oavsett bakgrund, säger Davor Vuleta.

– Väldigt mycket beror på strukturel­la problem som sysselsätt­ning och inkomster, men det går inte helt att frånta individens egna ansvar.

SPECIELLT SKATTESKUL­DER ÄR vanligare bland personer som invandrat till Sverige. Att invandrare i högre utsträckni­ng startar eget företag skulle kunna vara en förklaring till att det slutar illa med en skuld till staten som slutnota, resonerar Vuleta. Men även obetalda studieskul­der, tv-licensavgi­fter och böter är vanliga och också kraftigt överrepres­enterade hos människor födda någon annanstans än i Sverige.

För att hjälpa de här grupperna ur den onda spiral som en obetald skuld ofta innebär, har Kronofogde­n tillsamman­s med andra myndighete­r som Konsumentv­erket och Finansinsp­ektionen dragit i gång ett samarbete för att jobba mer preventivt. En viktig bit är informatio­n till så kallade budbärare, människor som jobbar med nyanlända och invandrarg­rupper, enligt Davor Vuleta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden