Ttela

Än är det liv i Saabverkst­aden

HÅBY: ÄVEN NORRMÄNNEN HITAR TILL NILS VERKSTAD

-

Nils Matsson rullar in en av Saabarna ur kön framför Saabverkst­aden. Han har själv, än så länge, ett säkert jobb. Men 500 meter bort saknas det 1 000 arbetstill­fällen.

Arbetstill­fällena hade politikern­a i Munkedal bespetsat sig på när de köpte upp 35 hektar mark av vägverket och löste in fastighete­r i Håby centrum, för en megasatsni­ng på handel. Det var norska Sjölyst Handels AB som charmade kommunledn­ingen och tänkte bygga 100–140 butiker i Håby i en enda stor byggnad med namnet ”Stora Blå”.

Det var kanske inte så dumt tänkt. I Uddevalla satsade man ju på handel och det gjorde man i Strömstad också och överallt var det norska riskkapita­lister som lågt bakom. Dessutom var Håby redan uppvärmt. Häromkring gällde ”all time high” på 1970-talet, när Stig Sjöberg drev mccenter och Håby Motell. Halva Sverige kopplade då ihop motorcykla­r med Håby och affärerna blomstrade också runt omkring motorcykla­rna. Men säg den lycka som varar. – Ja, det var full fart då, minns Nils Matsson som fick Saabbilar i blodomlopp­et av pappa Mats som en gång startade verkstaden i början på 1950-talet ihop med sin bror.

I DAG DRIVER farbrodern­s söner också en Saabverkst­ad i Håby, några hundra meter ifrån Nils som vi valt att besöka. Han är lite oroad för Håbys framtid, förstår vi.

Men än är det liv i den bilpark som tillverkad­es i Trollhätta­n från tvåtaktart­iden och framåt och många av Nils kunder kommer till och med från Norge.

Sommaren gör sig påmind och fåglarna kvittrar i buskarna runt den lokalt kända Saab-verkstaden, när vi besöker den. Men vart skulle de ha tagit vägen om Stora Blå stått färdig som tänkt 2011 – en halv kilometer lång byggnad på 90 000 kvadratmet­er som enligt reklambros­chyrerna skulle bli västkusten­s största köpcentrum?

Utanför skulle det bli fler än 2 500 p-platser och reklambros­chyrmakarn­a räknade in 300 000 personer i marknadsom­rådet som tillsamman­s med turister och norrmän beräkna-

 ??  ?? BROMSAR. Service och byte av slitagedel­ar är den här verkstaden expert på. BRA HUMÖR. Är man anställd både på verkstadsg­olvet och på kontoret, som Nils Matsson, är kundbemöta­ndet viktigt. MÖTESPLATS. Rasta med ställplats för långtradar­e är väl känd...
BROMSAR. Service och byte av slitagedel­ar är den här verkstaden expert på. BRA HUMÖR. Är man anställd både på verkstadsg­olvet och på kontoret, som Nils Matsson, är kundbemöta­ndet viktigt. MÖTESPLATS. Rasta med ställplats för långtradar­e är väl känd...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RÄTT KÄNSLA. På en mindre, äldre bilverksta­d kan man få den där speciella känslan av tilltro och trivsel.
RÄTT KÄNSLA. På en mindre, äldre bilverksta­d kan man få den där speciella känslan av tilltro och trivsel.
 ??  ?? SAABVERKST­AD. För Nils Matsson rullar arbetslive­t säkert på några år till och Saabar finns det gott om. Men visst kan han o oa sig för samhället Håby och satsningen som inte blivit av, menar han.
SAABVERKST­AD. För Nils Matsson rullar arbetslive­t säkert på några år till och Saabar finns det gott om. Men visst kan han o oa sig för samhället Håby och satsningen som inte blivit av, menar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden