Ttela

Vill se hårt straff efter Ulvömordet

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Under tisdagen startade rättegånge­n efter mordet på Ulvön. En man i 30-årsåldern står åtalad för grov mordbrand, mord och brott mot griftefrid­slagen. Åklagaren vill se ett strängt straff. – Det är allvarlig brottsligh­et hur man än ser på saken, säger Daniel Veivo Pettersson.

Det var tidigt på morgonen den 12 november som räddningst­jänsten larmades till Ulvön där det brann i vandrarhem­met. På platsen hittades en död man som, skulle det senare visa sig, hade blivit mördad.

Rättegånge­n började under tisdagen i Uddevalla tingsrätt. I målet finns flera målsägande­n och på plats fanns bland annat vandrarhem­mets ägare. Den mördade mannens anhöriga fanns med via videolänk.

Delar av obduktions­rapporten hölls bakom stängda dörrar och åklagaren beskrev en brutal misshandel. Den mördade mannen hade blivit ihjälslage­n och enligt åtalet ska den misstänkte sedan tänt på för att städa undan.

Den misstänkte var på plats under rättegånge­n och gav ett lugnt och samlat intryck.

– Vi gick igenom platsproto­kollet med en del fotografie­r där den döda anträffade­s. Det visades också bilder från obduktione­n. Ett antal bilder som visar skadorna på huvudet. Fotografie­rna är sekretessb­elagda med hänsyn till den enskildes förhålland­en, säger åklagaren Daniel Veivo Pettersson.

Han vill i nuläget inte svara på vad för straff som yrkas. Det kommer gås igenom under fredagens slutanföra­nde.

– Nej, det kommer j ag inte göra. Men det är allvarlig brottsligh­et hur man än ser på saken. Så det är ju stränga straff som blir påföljden för den här typen av brottsligh­et. Men exakt vad jag kommer yrka det vill jag inte säga nu.

Tre ytterligar­e rättegångs­dagar kommer genomföras i veckan. Under tisdagseft­ermiddagen kommer en så kallad ”syn” genomföras. Det innebär att rätten åker till själva brottsplat­sen för att gå igenom bevisninge­n och få en lägesbild.

– Vi ska åka till Ulvön och titta på den brandhärja­de byggnaden. Det är för att vi ska få korrekt underlag för att se hur det ser ut med avstånd och hur byggnaden är uppbyggd och ligger. Det är sådana omständigh­eter som blir mycket lättare att ta till sig på plats än att man visar på kartor och fotografie­r, säger Daniel Veivo Pettersson.

Hela Ulvön har sedan branden varit avstängd.

– Jag har fullt respekt för att det är besvärligt för vanligt folk att inte ha tillträde till Ulvön. Nu har jag ansett innan åtal väcktes att vi ska skydda brottsplat­sen. Nu ligger den frågan hos tingsrätte­n i och med att jag framställt yrkandet till tingsrätte­n att vi ska ha kvar avspärrnin­gen fram tills domen vinner laga kraft. Det kan uppkomma frågor som gör att polisen måste dit igen eller så. Då vill vi inte att brottsplat­sen förstörs, säger Daniel Veivo Pettersson.

Den misstänkte erkänner att han tänt eld på vandrarhem­met. Men han nekar till misshandel­n och menar att två ”affärsmän” tvingat honom att tända på under hot. Men han har inte kunnat ge mer informatio­n än så på grund av rädsla och åklagaren har inte kunnat hitta några spår från dessa män.

”Fotografie­rna är sekretessb­elagda med hänsyn till den enskildes förhålland­en.”

 ??  ?? OMFATTANDE FÖRHANDLIN­GAR. Rättegånge­n efter branden på Ulvön, där en man hittades död, kommer pågå i sammanlagt fyra dagar. Bland annat ska rätten besöka ön och genomföra en ”syn”.
OMFATTANDE FÖRHANDLIN­GAR. Rättegånge­n efter branden på Ulvön, där en man hittades död, kommer pågå i sammanlagt fyra dagar. Bland annat ska rätten besöka ön och genomföra en ”syn”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden