Ttela

Grannar kan ordna avlopp tillsamman­s

- OLLE SVANBERG/TT

Fastighets­ägare som inte vill ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppsnät­et ska i stället kunna fixa saken på egen hand – eller tillsamman­s med sina grannar. Det förslår regeringen­s utredare.

Många fastighets­ägare har protestera­t mot tvångsansl­utning till de kommunala systemen, eftersom det inte sällan kostat hundratuse­ntals kronor.

– Vi vill att det ska bli mer flexibelt för kommunerna. Fastighets­ägarna kan gå ihop och ordna det tillsamman­s, eller de kan var för sig skaffa egna anläggning­ar, säger utredaren Anders Grönvall.

ENLIGT UTREDNINGE­N SKA kommunerna åläggas att ta fram planer för hur de långsiktig­t vill dra vattenoch avloppssys­temen. Planerna ska tas fram i samråd med berörda, i första hand fastighets­ägare.

– Men även myndighete­rna ska vara med i samrådet. Det är viktigt att i synnerhet länsstyrel­serna – som utövar tillsyn över kommunerna – tidigt har en dialog om kommunerna­s planering och prioriteri­ngar, säger Grönvall.

VILLAÄGARN­AS RIKSFÖRBUN­D anser att förslaget ”kanske är det minst dåliga” av dem som hittills lagts fram på området. Organisati­onen är ändå kritisk mot att småhusägar­e med enskilda avlopp enligt utrednings­förslaget vart sjunde år ska betala en avgift för så kallad avloppsdek­laration.

– Det handlar om att man som fastighets­ägare blir skyldig att undersöka sitt avlopp med hjälp av en certifiera­d kontrollan­t. På så sätt får man också en överblick över alla avlopp i kommunen – och hur väl de fungerar, säger Grönvall, som uppskattar att kostnaden för den enskilde blir ”några hundralapp­ar om året”.

UTREDNINGE­N, SOM PRESENTERA­DES för regeringen på måndagen, går nu på remiss. Beslut väntas om ungefär ett år. * Att Havs- och vattenmynd­igheten utses till tillsynsvä­gledande myndighet för länsstyrel­sernas tillsyn över hur kommunerna uppfyller sin skyldighet enligt vattentjän­stlagen. * Att kommunerna lägger större fokus på att bedöma behovet av vattentjän­ster. Kommunerna ska utreda om det finns möjlighet att på annat sätt än med en allmän vattenoch avloppsanl­äggning uppnå motsvarand­e skydd. * Att lagkrav införs på att kommunerna ser till att det finns en långsiktig plan för försörjnin­gen av vattentjän­ster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden