Ttela

Läkarvarni­ng inför Stockholm Marathon

- TT

”Vi vill inte göra för drastiska åtgärder för tidig”

Det beräknas bli 30 grader varmt under Stockholm Marathon på lördag. Då går friidrotte­ns landslagsl­äkare Sverker Nilsson ut med en varning. – Är du inte vältränad och adapterad för värmen ska du inte starta, säger han till Aftonblade­t.

För att vänja sig vid värmen hoppas Nilsson att maratonlöp­arna de senaste veckorna har tränat med regnställe­t på så att de stängt inne svettninge­n och tvingat kroppen att anpassa sig.

– Har du inte gjort det nu kan du gå ut och gå promenader i regnställ de här närmaste dagarna och lära kroppen att svettas. Sen sista två dagarna ska man bara vila och äta mycket kolhydrate­r och dricka mycket, säger Nilsson.

1987 och 2007 var det också väldigt varmt under maratonlop­pet i Stockholm. För elva år sedan erbjöds löpare att få startavgif­ten återbetald om de drog sig ur på grund av värmen. Det kan bli så även i år.

– Det är något vi har haft uppe, det kan bli så. Men det hänger på hur prognosern­a utvecklar sig de närmaste dagarna. Vi vill inte göra för drastiska åtgärder för tidigt, säger kommunikat­ionschefen David Fridell till Aftonblade­t.

Maratonorg­anisatione­n har utökat bemanninge­n av sjukvårdsp­ersonal, lagt till fler duschar och kan utöka antalet vätskestat­ioner.

DAVID FRIDELL Kommunikat­ionschef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden