Ttela

Härma naturen i din trädgård

TRÄDGÅRD: NATURLIGAR­E OCH MINDRE JOBB MED PERMAKULTU­R

-

Jobba med naturen – inte mot den. Snegla på skogsbryne­ts biologiska mångfald och samspelet mellan växter och insekter. Det är en del av permakultu­rens filosofi.

– Jag har alltid varit intressera­d av odling, men ointresser­ad av att slita och kämpa mot naturen, ta bort och lägga till och mixtra för att få det att funka. När jag kom i kontakt med permakultu­r förändrade­s det, säger Philipp Weiss.

Han är civilingen­jör i grunden men flyttade till Stjärnsund i Dalarna för att driva en permakultu­rinspirera­d odling och en plantskola med fleråriga nyttoväxte­r.

– Det som från början var en markplätt med bara gräs är nu en visningstr­ädgård som fungerar som ett naturligt ekosystem – fast

det är konstgjort.

SÅ VAD ÄR egentligen permakultu­r? Tänk dig hur naturens ekosystem fungerar i ett skogsbryn. Där växer bär och frukt och nötter utan att människan är där och fixar. Grenar och löv faller till marken och ruttnar, de bildar biomassa som ger näring åt jorden och hem åt insekter och maskar. Det finns en balans mellan skadegörar­e och nyttogörar­e.

– Att odla permakultu­rinspirera­t kan vara att inspireras av hur skogen gör. Fleråriga växter med permanenta rotsystem gör att man slipper börja från noll varje år, och man behöver inte göra mycket för att de ska kunna växa, säger Philipp Weiss.

DEN SOM VILL anpassa sin trädgård till naturen och tänka utanför gräsmattan­s snäva ramar kan kolla in skogsträdg­årdsodling, tipsar Philipp Weiss, som gärna möblerar om i den klassiska villaträdg­ården.

– Kanske har man ett äppelträd i ett hörn, en vinbärsbus­ke i ett annat, och en gräsmatta emellan. I naturen skulle äppelträde­t växa tillsamman­s med andra växter som möjliggör en mångfald. Växterna hjälper varandra och man får en od-

Trött på att rensa ogräs och dra gräsklippa­re, gödsla, luckra och jordförbät­tra? Lösningen heter permakultu­r. Anpassa din trädgård efter hur naturen fungerar, minska slitet och bidra till den biologiska mångfalden.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? NÄSSELMATT­A. Nässlor och kirskål är ogräs enligt många – men de är både ätbara och fleråriga, och gör mer nytta för den biologiska mångfalden än vad en gräsmatta gör.
Bild: JESSICA GOW/TT NÄSSELMATT­A. Nässlor och kirskål är ogräs enligt många – men de är både ätbara och fleråriga, och gör mer nytta för den biologiska mångfalden än vad en gräsmatta gör.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden