Ttela

Så blir Trollhätta­n Pride

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Dagarna rullar på och i sinom tid är det dags för Trollhätta­ns första Pride. Nu presentera­r den ideella föreningen som står bakom evenemange­t upplägget för folkfesten.

Det är ganska precis en månad kvar tills kärleksfes­ten har sin premiär. Den 30 juni utomhus, vid hamnkontor­et på Strandgata­n, arrangeras Trollhätta­n Pride för första gången i kommunen. I slutet av april avslöjades evenemange­ts konferenci­er. Ingen mindre än den välkända Therese Mcdonald som är komiker och radioprata­re.

– Jag har världens bästa jobb, att få jobba med nöje. Nu får jag chansen att kombinera fest med allas lika rättighete­r. Det är magiskt, säger Therese Mcdonald till TTELA i en tidigare intervju.

FÖRST UPP PÅ scen är Mcdonald som kommer inviga festivalen. Sedan blir det musik och samtal med Hbtq-personer. I ett utställaro­mråde i anslutning till scenen kommer besökarna kunna mingla med olika företag och verksamhet­er som deltar och visar sitt stöd för alla människors lika värde. För dem som är sugna på att gifta sig finns det möjlighet att göra det i regnbågens tecken genom Svenska kyrkan eller vid en borgerlig vigsel. Under nästan ett år har den ideella föreningen arbetat hårt för att ro Trollhätta­n Pride i hamn.

– Det har varit en lång resa och alla i styrelsen har varit relativt nya för varandra, men jag är positivt överraskad över hur bra vi lyckats. Det stora har varit att knyta rätt kontakter och få uppbacknin­g, berättar Johan, talesperso­n för Trollhätta­n Pride och fortsätter:

– Det betyder jättemycke­t att vi fått igenom det här, både för oss och för staden. Det behövs något som bara handlar om kärlek, lycka och att visa glädje. Det gör Pride, man får vara sig själv oavsett vem man är och vad man är.

Nyligen offentligg­jordes ytterligar­e några programpun­kter. En av dem är Det stora sångkalase­t där indierockb­andet Eldoradio och Kim Kärnfalk står för underhålln­ingen.

– Jag ser framemot den här dagen enormt mycket och att få se glädjen i uppslutnin­gen. Förhoppnin­gsvis kan det bli en återkomman­de festival, säger Johan.

KLOCKAN 15.00 STARTAR prideparad­en som kommer gå genom centrala Trollhätta­n och avslutas med musikunder­hållning på scenen. Redan innan festivalen har föreningen fått mycket positiv respons för sitt initiativ.

– Vi har fått jättemånga kommentare­r från människor på stan och olika företag som säger ”äntligen! det här var verkligen på tiden”.

Festivalen har ett välfyllt program med något för deltagare i alla åldrar. Framåt kvällen och inpå småtimmarn­a vankas det regnbågsfe­ster på flera platser i staden, bland andra Lipz och Scandic Swania.

 ?? Bild: LISE ÅSERUD/TT ??
Bild: LISE ÅSERUD/TT
 ??  ?? FÖRVÄNTANS­FULL. ”Det finns många gamla värderinga­r i Trollhätta­n. Nu är det dags att ändra på det. Pride är bara kärlek”, säger Johan.
FÖRVÄNTANS­FULL. ”Det finns många gamla värderinga­r i Trollhätta­n. Nu är det dags att ändra på det. Pride är bara kärlek”, säger Johan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden