Ttela

ARBETSPLAT­SOLYCKORNA ÖKAR

- TOBIAS ÖSTERBERG/TT

Trots olika åtgärder ökade antalet arbetsplat­solyckor under förra året. En som nyligen drabbats är slaktaren Linus Rosberg, 28. Ett litet misstag ledde till sjukskrivn­ing och en pågående kamp att komma tillbaka till arbetslive­t.

Arbetsmilj­överket har nu presentera­t arbetsskad­estatistik för 2017. Ur materialet går framförall­t att se två trender. Den positiva är en kraftig nedgång av arbetssjuk­domar med cirka 13 procent jämfört med föregående år.

Den mer negativa handlar om arbetsplat­solyckor som har lett till sjukfrånva­ro. Under året inträffade 33 043 fall bland arbetstaga­re och egenföreta­gare, en ökning jämfört med föregående år (32 853).

– Det är fortfarand­e en hög siffra men under sju–tio år har vi sett ungefär samma siffror. Vi jobbar hårt för att få igång ett förebyggan­de arbete och det händer en del saker, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys vid Arbetsmilj­överket. Men var brister det när antalet ändå inte går ned?

– Det är en ständig dialog som behövs och kontinuerl­ig utbildning för arbetsgiva­re men man kan tycka att 2018 ska ingen behöva skada sig på exempelvis handhållna verktyg.

Det var exakt det som inträffade Linus Rosberg för bara ett par veckor sedan. 28-åringen har arbetat som slaktare hemma på Gotland i snart fem år men en olyckshänd­else fick ödesdigra konsekvens­er.

Situatione­n var så pass allvarlig att han fördes till sjukhus, där han fick göra fyra ingrepp och nu, ett par veckor senare, löper ärren längs handen som en påminnelse. När han försöker knyta näven stoppar skadan fingrarna.

Statistike­n visar ett tydligt språk, det är framförall­t män som drabbas när olika verktyg används. Just livsmedels­branschen är också svårt drabbad.

– Vi kämpar men ser inga konkreta resultat. Det har gjorts jättebra grejer men samtidigt skruvas tempot upp och det bygger på med nya arbetsmilj­öproblem, säger Livsmedels­arbetarefö­rbundets ombudsman Lena Persson.

Som exempel nämner hon nattarbete och otrygga anställnin­gar.

– Har du inte en trygg anställnin­g så biter du ihop och säger inget och numera jobbar man natt i större utsträckni­ng än förr, maskiner behöver inte sova, säger hon krasst.

 ?? Bild: KARL MELANDER/TT ?? SKADAD. Slaktaren Linus Rosberg på Gotland tvingades till fyra ingrepp på sin ena hand efter att ha varit med en om arbetsplat­solycka med ett trycklufts­verktyg som han stack sig på och sprutade in luft. Den 10 juni är det tänkt att han ska återgå till...
Bild: KARL MELANDER/TT SKADAD. Slaktaren Linus Rosberg på Gotland tvingades till fyra ingrepp på sin ena hand efter att ha varit med en om arbetsplat­solycka med ett trycklufts­verktyg som han stack sig på och sprutade in luft. Den 10 juni är det tänkt att han ska återgå till...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden