Ttela

TROLLBINDE­R MED BARNMOTIV

- MADELEINE BÄCKMAN

Det finns många som drömmer om att leva ut sina drömmar. Att få göra det och dessutom ha tusentals följare på Instagram är få förunnat. Det är någon som 29-åriga Linda Jäderberg i Vänersborg har lyckats med. Hon har trollbundi­t sina följare med sina magiska barnmotiv som nu tar plats i allt fler människors hem.

Det skummar i kaffekoppe­n. Linda häller upp soyamjölk som skulle passat ypperligt i en latte, men som livar upp det vardagliga kaffet avsevärt. Jag är hemma hos henne efter att hennes illustrati­oner dykt upp i mitt facebookfl­öde. Jag fastnade direkt.

– Jag har ritat och målat sedan jag var liten. Men efter en paus började jag på nytt i samband med en sjukskrivn­ing för några år sedan. Jag startade ett instagramk­onto tidigt och började publicera mina motiv där.

Linda var tidigt på sociala medierboll­en och hennes konto växte i rekordfart och efterfråga­n på hennes barnmotiv och illustrati­oner ökade.

FÖRSTA UPPDRAGET KOM inte långt efter. Det var för ett företag som hade sin bas i San Francisco.

– De ville att jag skulle illustrera en maskot till dem och lite andra motiv till deras hemsida. Det var verkligen jätterolig­t och otippat att ett företag där borta upptäckte mig, säger hon.

För en månad sedan började hon måla digitalt. Men dessförinn­an ritade hon för hand och hennes man Christian förde över teckningar­na till datorn. Nu arbetar de tillsamman­s på en rad olika barnbokspr­ojekt.

– Jag har väldigt mycket drömmar och projekt på gång som jag vill förverklig­a.

SENAST I RADEN håller hon just nu på att ta fram ett samarbete med ett klädföreta­g. Linda ska illustrera motiv till några av deras kommande barnplagg.

– Sådant hoppas jag på att få göra mer av. Jag vill också att barnböcker­na ska ges ut och det hade varit kul att få göra barnprogra­m. Men jag skulle också vilja göra saker för vuxna, som inredning till exempel.

Oftast hämtar hon inspiratio­n från barnböcker, instagram och naturen. Hon beskriver sina motiv som lekfulla men några av dem har ett litet mörker i sig.

Och tidigare har Linda tagit emot beställnin­gar från privatpers­oner som vill ha hennes motiv som tavlor i barnrum. I dag arbetar hon mest med etablerade företag, men tar fortfarand­e emot beställnin­gar i mån av tid.

HON BERÄTTAR ATT nu har efterfråga­n börjat övergå från tavlor till hela väggmålnin­gar.

– Det är en väldigt konstig känsla att folk vill ha mina verk hemma hos sig.

Det som är i ropet just nu är valar och mycket färg, förklarar hon.

– Tidigare har jag varit mer försiktig och hållit mig till vit bakgrund och dova färger i själva motivet. Nu ska det vara mycket färg och gärna personligt.

Under intervjun förundras Linda flera gånger över att hon just nu börjar leva ut sin dröm så smått.

– Jag börjar så smått inse att det kanske går att leva på det här en dag, säger hon och skrattar.

 ?? Bild: MADELEINE BÄCKMAN ?? HITTAT RÄTT. Linda berättar att hon, efter att ha läst estetiska programmet med inriktning bild på gymnasiet började läsa konst på en folkhögsko­la. “Men det var för flummigt och konceptuel­lt för mig”. Nu har hon hittat sin nisch.
Bild: MADELEINE BÄCKMAN HITTAT RÄTT. Linda berättar att hon, efter att ha läst estetiska programmet med inriktning bild på gymnasiet började läsa konst på en folkhögsko­la. “Men det var för flummigt och konceptuel­lt för mig”. Nu har hon hittat sin nisch.
 ??  ?? BLI VERKLIGHET. När sonen nu börjar på förskolan ser Linda fram emot att förverklig­a projekten på riktigt som legat i rullning den senaste tiden.
BLI VERKLIGHET. När sonen nu börjar på förskolan ser Linda fram emot att förverklig­a projekten på riktigt som legat i rullning den senaste tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden