Ttela

Åtgärder på Näl planeras i sommar

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

Mögelsvamp­en bedöms inte behövas ta bort i ett akut skede. Först i sommar planeras väggen med mögel att rivas.

De kan inte helt utesluta att mögelsvamp­en som hittats i en vägg på Näl har att göra med den mystiska personalsj­ukdomen. Ändå kan det dröja månader innan väggen rivs.

Det har nu gått två år sedan personal på Näl började sjukskriva sig eftersom de hade problem med att andas. Personalsj­ukdomen har sedan dess förblivit ett mysterium och det har inte gått att svara på varför personalen blivit sjuka.

På tisdagen skrev TTELA om hur Näl satts i stabsläge eftersom man hade hittat mikroorgan­ismer i en vägg på operations­avdelninge­n.

Det som hittats heter Aspergillu­s spp och Cladospori­um och det är en typ av mögelsvamp som inte ska finnas i byggnadsko­nstruktion­er.

Den tekniske chefen på Västfastig­heter säger att det som nu hittats troligen inte är ensam förklaring till de symptomen som personalen upplevt.

– Det går inte att utesluta. Men det är troligen inte ensam orsak till problemen. Det föranleder inga akuta åtgärder utan kommer att åtgärdas inom 4-5 månader, säger Thomas Bjarnemo.

HAN BERÄTTAR ATT mikroorgan­ismerna som hittats finns naturligt i naturen. Fynden som nu är gjorda är från en gammal fuktskada som nu hittats.

– Det handlar om mycket små volymer av aktiva mikroorgan­ismer som hittats, under en procent, säger Thomas Bjarnemo.

Men på onsdagen är Näl fortfarand­e satt i stabsläge. Det innebär att det är ett förstärkt läge för att hantera frågan och ledningen har beredskap för att kunna ta snabba beslut.

Väggen på operations­avdelninge­n behöver rivas helt, man måste bli av med materialet som är skadat och sedan måste väggen byggas upp på nytt. Dessutom fortsätter man att ta fler prover på luften och från väggar. Och de proverna måste göras omgående.

OM NI INTE kan säga helt säkert att svampen inte är orsaken, varför tar ni inte bort det med en gång?

– De som har analyserat resultaten har gett oss rekommenda­tionen och sagt att det inte föranleder några akuta åtgärder, svarar Thomas Bjarnemo.

Enligt den tekniske chefen är det ett laboratori­um tillsamman­s med en anställd byggnadsfy­siker på Västfastig­heter som kommit fram till beslutet att man kan vänta med att riva väggen.

– Vi har inga indikation­er på att det finns några spår i inomhusluf­ten.

För att mikroorgan­ismerna eventuellt ska kunna påverka inomhusmil­jön, enligt Thomas Bjarnemo, så krävs det ett läckage av luft från yttervägge­n och det har de inte kunnat hitta. I alla fall inte ännu.

NU ÄR PLANEN att rivningen av väggen skulle kunna ske under sommaren i samband med att avdelninge­n har sommarstän­gt.

– Det här kräver en praktisk planering och då är planen nu att kunna koordinera det här med verksamhet­en. Det skulle innebära att arbetet pågår under tiden avdelninge­n är sommarstän­gd mellan vecka 26 och 33, säger Thomas Bjarnemo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden