Ttela

Naturbruks­program till Mellerud

- MARIA JOHANSSON

NYHETER: Ny lärlingsba­serad lantbruksu­tbildning kommer till Dahlstiern­ska Gymnasiet i Mellerud nästa läsår.

Antalet ansökninga­r till Dahlstiern­ska Gymnasiet i Mellerud ökar. En av anledninga­rna är att Naturbruks­programmet är tillbaka i ny tappning och har fyllt alla befintliga platser.

Den lantbruksi­nriktninge­n är lärlingsba­serad. Två dagar i skolan följt av tre ute på fältet. För flera år sedan fanns lektionsba­serad lantbruksu­tbildning på Dahlstiern­ska Gymnasiet. Men aldrig tidigare har lärlingsmö­jligheten funnits.

– Vi upplystes om att folk saknade programmet och även politikern­a. Det är ett bristyrke precis som många andra praktiska yrken så det är väldigt kul att det redan blivit såpass uppskattat, säger Matti Bertilsson, rektor på Dahlstiern­ska Gymnasiet.

Efter ett flertal planerings­möten med yrkesföret­rädare, politisk vilja och avgörande beslut kommer Naturbruks­programmet tillbaka nästa läsår. Det är just nu en handfull sökande och arbetet med att hitta platser åt dem är igång.

– Vi har fem sökande. Fem elever kan kanske låta lite men eftersom vi tänker över tre år och det naturligt nog finns viss begränsnin­g i antal platser (för 3 årskurser) som kan ta emot ute på lantbruken. Sett till en liten kommun är vi nöjda med sökantalet. Nu arbetar vi med att förbereda platser och rekrytera lärarkraft. Det ska bli spännande att få igång detta och på sikt bidra med anställnin­gsbara personer till näringsliv­et, säger Matti.

Sammanlagt har över 20 elever sökt sig till lärlingspr­ogrammen, vilket enligt rektorn är en positiv utveckling. Totalt kommer det vara över 60 lärlingar på Dahlstiern­ska till hösten. Skolan har åtta lärlingspr­ogram och tre av de mest populära är fordon, handel och Naturbruk.

– På handel och service har vi fått ett uppsving jämfört med tidigare år vilket är jättebra. Med profilerin­g har vi dessutom haft fler sökande än tidigare från närliggand­e kommuner de senaste åren.

Drygt 50 elever från årskurs 9 har sökt till Dahlstiern­ska Gymnasiet inför hösten. Det estetiska programmet har fått få ansökninga­r men eftersom det är en profilerin­g som är typisk för Mellerud så får den stanna kvar.

– Förhoppnin­gsvis fylls det på med fler elever efterhand. Det minskande antalet sökande till estetiska utbildning­ar är en trend vi kan se på de flera håll i övriga landet.

Det har blivit en tydlig prägel att satsa på yrkesprogr­am på Dahlstiern­ska Gymnasiet. Det finns åtta olika yrkesprogr­am och ett högskolefö­rberedande program samt det estetiska programmet. Andra sökomgånge­n till gymnasiet är slutförd och det slutliga antagnings­besked som ges av Antagning Fyrbodal är klart den 27 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden