Ttela

Politiker mötte väljare

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

NYHETER: Representa­nter från åtta politiska partier hade bjudits in till en valdebatt på Kronans kulturhus under onsdagskvä­llen.

Under onsdagskvä­llen träffade lokala politiker väljare på Kronan, i ett medvetet steg att öka kunskapen om demokrati och få fler att rösta i valet. Intresset var stort med ett hundratal åhörare.

Samtalet delades upp i fyra olika delar; skola, sjukvård, integratio­n samt arbetsmark­nad. Ahmed Hadi arbetar på skolan, var moderator och han lät politikern­a svara på ett antal frågor. Några frågor kom från skolans elever, andra från publiken och några hade skickats in via sociala medier.

Skolpengen var den första frågan som diskuterad­es, och där tyckte opposition­en att den borde ha höjts mer.

– När majoritete­n säger att de vill höja den tre månader före valet är de inte trovärdiga, menade Lasse Henriksen (SD) som flera gånger under kvällen gick till angrepp, mot främst Paul Åkerlund (S).

– Vi säger att vi har höjt det men vi vill även ha en social struktur, svarade Åkerlund som frågade efter SD:S egen budget, då de säger att skolpengen ska ökas.

PARTIERNA REPRESENTE­RADES av Paul Åkerlund (S), Fatime Nordborg (V), Remigiusz Bielinski (M), Rita Paulsson Svensson (L),

Sofia Lindholm (C), Dana Blomster (KD) Esther O’hara (MP) samt Lasse Henriksen och Thor Sjöberg (SD) som satt i panelen halva tiden var.

– Vi har sagt att partierna får ha en representa­nt var på scenen, men de får givetvis växla om de vill säger, Paula Pelli, kulturchef på Kronan.

En annan fråga som kom från eleverna, handlade om skolmaten. Partierna var överens om att maten skulle bli mer näringsrik och ekologisk.

– Men det spelar ingen roll hur näringsrik­tig maten är om den lagas i ett centralkök och sedan hålls varm flera timmar, sade Sofia

Lindholm (C) som vill ha mat som lagas ute på enheterna.

Friskolor var också en fråga som delade opposition­en, från den styrande majoritete­n av S, V och MP.

– Jag är inte emot privat företagand­e men säger nej när det gäller vård, skola och omsorg, sa Paul Åkerlund bestämt.

EN FRÅGA SOM engagerade politikern­a stort var frågan om att många barn mår dåligt. Samtliga politiker i panelen var rörande överens om att det måste läggas mer resurser på detta, och att det inte gjorts tillräckli­gt.

Representa­nter från Trollhätta­ns Framtid delade ut flygblad utanför lokalen innan mötet då de anser att partiet skulle ha varit med, eftersom dess representa­nter finns i kommunfull­mäktige, dock invalda för ett parti de inte längre tillhör.

VALPANELEN ÄR EN del i ett omfattande program på Kronan för att lyfta valdeltaga­ndet och intressera invånarna för demokratif­rågor.

– Jag tror det är jättevikti­gt att lyfta de här frågorna. Många som bor i området är invandrare med erfarenhet av olika grader av demokrati. Det här projektet bygger på samverkan inom vårt ordinarie uppdrag, säger Paula Pelli.

 ?? Bild: JOACHIM FLODIN ?? DISKUSSION. Fatime Nordborg (V), Paul Åkerlund (S), Esther O’hara (MP), Sofia Lindholm (C), Rita Paulsson Svensson (L), Remigiusz Bielinski (M), Dana Blomster (KD) samt Lasse Henriksen (SD) deltog i valpanelen.
Bild: JOACHIM FLODIN DISKUSSION. Fatime Nordborg (V), Paul Åkerlund (S), Esther O’hara (MP), Sofia Lindholm (C), Rita Paulsson Svensson (L), Remigiusz Bielinski (M), Dana Blomster (KD) samt Lasse Henriksen (SD) deltog i valpanelen.
 ??  ?? PROTEST. Trollhätta­ns Framtid, med bland annat Dan Möllengård, stod utanför och delade ut flygblad om att de blivit stoppade från att delta.
PROTEST. Trollhätta­ns Framtid, med bland annat Dan Möllengård, stod utanför och delade ut flygblad om att de blivit stoppade från att delta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden