Ttela

Är stormen över för skogsägarn­a?

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

NATURNÄRIN­G . Det har blåst stormvinda­r i skogspolit­iken under mandatperi­oden. Med flera besked under den senaste veckan vill regeringen lugna ner debatten. Dels berättade miljöminis­ter Karolina Skog (MP) den 18 maj att regeringen ska se över och klargöra artskyddsf­örordninge­n – något som efterfråga­ts av såväl myndighete­r som skogsägare som fått sin äganderätt ifrågasatt inför avverkning­ar.

Samma dag presentera­de landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S) ”Strategi för det nationella skogsprogr­ammet”, ett inriktning­sdokument för hur staten i samarbete med skogsägare, företag, och intresseor­ganisation­er ska främja ett hållbart skogsbruk, där både produktion och miljö gynnas.

EXAKT HUR DET ska gå till, med de målkonflik­ter som finns mellan effektiv produktion och naturvårds­hänsyn, har inte blivit tydligare av strategins ”fokusområd­en”. Men dokumentet innehåller åtminstone några välkomna klargörand­en kring skogspolit­iken: frihet under ansvar och ”en tydligt definierad och långsiktig äganderätt” är fortfarand­e grunden.

Det är egentligen anmärkning­svärt att dessa principer inte varit givna under mandatperi­oden, men sådana har förutsättn­ingarna varit.

Då återstår frågan vad berörda aktörer kan vänta sig under nästa mandatperi­od. Många skogsägare är exempelvis oroliga över den utredning som pågår, som bland annat sägs innehålla förslag om att miljöorgan­isationer ska kunna överklaga avverkning­ar.

Ägare till fjällnära skog kan nog inte heller känna sig trygga med att de nya regeltillä­mpningar som Skogsstyre­lsen börjat med kommer att upphöra, eller att värdet på deras skog upprätthål­ls.

REGERINGEN PRATAR GÄRNA om hur viktig skogen är för Sverige. Det är sant, inte minst när klimatförä­ndringarna ska hejdas. 80 procent av klimatutsl­äppen som sker inom Sveriges gränser binds varje år i markanvänd­ningen, och merparten utgörs av skogen.

Att öka den siffran ännu mer, och dessutom använda skogen till att producera biobränsle­n som kan ersätta fossila drivmedel, är en viktig pusselbit för att lösa klimatfråg­an.

Men för att det ska vara möjligt måste såväl skogsägare som företag våga investera i skogen. Det kräver i sin tur långsiktig­a spelregler. Kan man lita på att kastvindar­na har lagt sig i skogspolit­iken?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden