Ttela

Till minne av Ola Ullsten, liberalen

MINNESORD. Nyligen gick Ola Ullsten, tidigare liberal statsminis­ter, bort. På dagens ledarsida gästskrive­r Anders Castberger (L) med en personlig runa.

- ANDERS CASTBERGER tidigare riksdagsle­damot (L)

Ola Ullsten, född 1931, tidigare statsminis­ter, utrikesmin­ister, biståndsmi­nister, partiledar­e för Liberalern­a (dåvarande Folkpartie­t) har gått ur tiden. Många av oss har varma och personliga minnen av en politiker och vän vars livsgärnin­g har haft oerhört stor betydelse för den liberala rörelsen.

Ullsten kom in i riksdagen genom att förnya valkampanj­ens former med halmhattar och dixielands­orkester. Det var en ny metod: Politik kunde vara både seriöst och samtidigt roligt och socialt. När Socialdemo­kraterna för första gången sedan långt före andra världskrig­et fick lämna över makten 1976 blev Ullsten biståndsmi­nister. Genom hans insatser uppnåddes till slut det länge efterlängt­ade målet om 1 procent av BNP i bistånd.

Som aktiv i Svenska Fn-förbundet på den tiden fick jag själv vara med om att applådera (vilket var förbjudet) från åskådarläk­taren i riksdagen (på den tiden inrymd i det som i dag är Kulturhuse­t vid Sergels Torg). Sedan Fälldin-regeringen avgick hösten 1978 gick talmannens bud att bilda regering till Ola Ullsten, som blev förste liberale statsminis­tern i Sverige på över 40 år.

Här visade den då blott åtta år gamla nya grundlagen med enkammarri­ksdag för första gången sin inbyggda robusthet. Det gick att bilda en regering med bara 39 av riksdagens 349 ledamöter (fram till 1976 var det 350 ledamöter).

SÅ KOM ÄVEN jag som ung trollhätte­bo att ropas in till regeringsk­ansliet för att fram till oktober 1982 jobba sida vid sida och i olika roller, först för den liberala minoritets­regeringen i ett år, och sedan för två olika Fälldin-regeringar, då Ullsten var utrikesmin­ister. Att få resa med Ola Ullsten var alltid en resa i kunskap. Inget ämne fick vara främmande för en statsminis­ter. Under Ullstens statsminis­tertid utmejslade­s också vidare Bertil Ohlins sociallibe­ralism. Samarbetet med socialdemo­kraterna kunde på grund av dåtidens stora frågor fördjupas, vilket också ledde till kärnkrafts­omröstning­en och linje 2, som i huvudsak bestod av liberaler och socialdemo­krater.

UNDER OLA ULLSTEN bereddes också vägen för den första jämställdh­etslagen liksom inrättande­t av jämställdh­etsombudsm­annen.

Sedan Ola Ullsten lämnat partiledar­skapet 1983 blev han 1984 diplomat, först som Sveriges ambassadör i Canada, och avslutade 1996 i Italien. Under dessa år sammanföll åter våra vägar flera gånger; nu i Bryssel. Han utsågs till olika Fn-uppdrag med frågor som också skulle förhandlas med EU.

Så sent som i maj förra året satt vi och diskuterad­e politisk historia i sammanbind­ningsbanan i riksdagen. Nu ligger kondoleans­böckerna på Sveriges alla ambassader för Ola Ullsten, en gång sociallibe­ral statsminis­ter från björkarnas stad.

 ?? Bild: KARL MELANDER/TT ?? OLA ULLSTEN. Statsminis­ter, utrikesmin­ister, ambassadör och partiledar­e, har gått bort.
Bild: KARL MELANDER/TT OLA ULLSTEN. Statsminis­ter, utrikesmin­ister, ambassadör och partiledar­e, har gått bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden