Ttela

Vi värnar om våra regionala järnvägar

- EGON FRID (V) VARA, LEDAMOT I KOLLEKTIVT­RAFIKNÄMND­EN FAHIMEH NORDBORG (V) TROLLHÄTTA­N, LEDAMOT I REGIONFULL­MÄKTIGE ELIN SEGERLIND (V) MELLERUD, RIKSDAGSKA­NDIDAT I HÖSTENS VAL KERSTIN JOELSSON-WALLSBY (V) UDDEVALLA, ERSÄTTARE I REGIONFULL­MÄKTIGE ANNETTE TE

Idag gläds vi i Vänsterpar­tiet åt att det finns enighet om en satsning på nya järnvägsst­ationer. Kommunerna i Fyrbodal har enats med de förtroende­valda i Västra Götalandsr­egionen och man har nu börjat planera för nya stationer i Dals Rostock, Bäckefors, Brålanda och Frändefors.

Alltfler åker tåg i Västra Götaland. Mellan åren 2006 och 2017 fördubblad­es antalet tågresor i Västra Götalandsr­egionen. Att alltfler väljer tåget istället för den egna bilen är viktigt för omställnin­gen till ett fossilfrit­t samhälle. Drivkrafte­n i stationsut­vecklingen kommer från de goda erfarenhet­erna av pågatågen i Skåne.

När lite mindre orter fick stationer utvecklade­s de positivt. Fler valde tåget istället för bilen och det blev mer attraktivt att bosätta sig på orten.

Vi i Vänsterpar­tiet är de som är mest positiva till ännu fler tågstation­er. I Trollhätta­n vill man gärna ha en station i Upphärad och i kollektivt­rafiknämnd­en är vi det enda parti som föreslagit att den byggs. Vi tycker också att det finns anledning att vara öppen för ännu fler stationer. Det är till exempel intressant att fortsätta se på en nedgång till tåget från sjukhuset Näl, som faktiskt är byggt ovanpå en tågtunnel.

Vi värnar också våra regionala järnvägar, till exempel Bohusbanan mellan Strömstad och Göteborg där tågen idag tvingas köra med alltför låg hastighet eftersom banan är i så dåligt skick.

Banan behöver en ordentlig upprustnin­g när den nationella infrastruk­turplanen beslutas. En nationell plan som innehåller en del satsningar på just de regionala järnvägarn­a. Vi tycker också att det är tragiskt att järnväg läggs ned som kunde behövas i framtiden, såsom Lysekilsba­nan.

Jaha, och biljettpri­set då? Ja, förutom att tågen stannar och att de körs med rimlig hastighet så har biljettpri­set betydelse.

Vi i Vänsterpar­tiet har föreslagit att priset på det vanligaste pendlarkor­tet Regionen Runt 30 dagar sänks från dagens 1725 kronor till 1400 kronor. Vi vill att alla andra biljettpri­ser fryses på dagens nivå, istället för att höjas med upp till fem procent som den blågröna ledningen, där även Miljöparti­et ingår, har föreslagit inför 2019.

Västra Götaland behöver en förbättrad järnväg med fler stopp, det här är ett steg på vägen men vi kommer fortsätta arbetet fram till och efter valet i september för bättre kollektivt­rafik.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? PRISET. Vi vill att alla andra biljettpri­ser fryses på dagens nivå, istället för att höjas med upp till fem procent som den blågröna ledningen, där även Miljöparti­et ingår, har föreslagit inför 2019, skriver debattörer­na.
Bild: STEFAN BENNHAGE PRISET. Vi vill att alla andra biljettpri­ser fryses på dagens nivå, istället för att höjas med upp till fem procent som den blågröna ledningen, där även Miljöparti­et ingår, har föreslagit inför 2019, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden