Ttela

Vårdperson­al i centrum i budgetförs­lag

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

De styrande partierna i Västra Götalands-regionen vill höja de vårdanstäl­ldas Ob-ersättning. Socialdemo­kraterna vill satsa på den egna personalen i stället för att hyra in utifrån.

Grönblå samverkan, alltså Västra Götalands styrande partier M, MP, L, C och KD, satsar på primärvård­en och vårdperson­alen i sitt budgetförs­lag för 2019. Hälsooch sjukvårdss­tyrelsen tillförs ytterligar­e 200 miljoner kronor.

– Pengarna ska användas för att stärka den nära vården, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälsooch sjukvårdss­tyrelsen.

Anslaget höjs dessutom med 226 miljoner för Vårdval vårdcentra­l.

– Det är för att kunna utbilda fler allmänläka­re och få bättre förutsättn­ingar att ta hand om patientern­a.

ATT MYCKET AV pengarna går vägen via styrelsen innan de kommer ut till de olika hälso- och sjukvårdsn­ämnderna förklarar Jonas Andersson:

– Vi vill ha ett regiongeme­nsamt arbetssätt.

I förslaget höjs också Obersättni­ngen för vårdperson­al, vilket man hoppas ska göra det lättare att anställa.

– Ett av vårdens största problem är bristen på personal, säger Jonas Andersson.

Samtidigt konstatera­r Grönblå samverkan att det finns utmaningar. Högkonjunk­turen varar inte för evigt, den höga kostnadsut­vecklingen måste brytas och regionen står inför stora investerin­gar inom sjukvård, infrastruk­tur och kollektivt­rafik.

ÄVEN SOCIALDEMO­KRATERNA HAR lagt ett budgetförs­lag. Helen Eliasson, gruppledar­e för partiet, menar att den största skillnaden mellan förslagen är att S ger pengarna direkt till hälso- och sjukvårdsn­ämnderna. Och det gör enligt henne att pengarna hamnar där de ska vara, i vården.

Socialdemo­kraterna vill flytta 200 miljoner från sjukvårdss­tyrelsen för utveckling av den nära vården till nämnderna. Hälso- och sjukvårdsn­ämnderna föreslås få 350 nya miljoner nästa år.

– Vi tillför mer pengar ut till vården och vi jobbar för konkurrens­kraftiga löner.

Helen Eliasson anser att inhyrninge­n av vårdperson­al har nått vägs ände.

– Vi satsar mer på våra egna medarbetar­e.

BLAND S-SATSNINGAR­NA 2019 finns också att börja erbjuda män över 50 Psa-testning, börja införa avgiftsfri­a besök hos sjuksköter­ska för personer över 65 och påbörja införandet av gratis besök hos tandhygien­ist för personer över 65.

I båda förslagen är skatten oförändrad. I de styrande räknar med ett överskott på 56 miljoner kronor och Socialdemo­kraterna kalkylerar med 13 miljoner.

Regionfull­mäktige tar budgetbesl­utet i juni.

 ??  ?? Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdss­tyrelsen. Helen Eliasson (S) regionråd i opposition.
Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdss­tyrelsen. Helen Eliasson (S) regionråd i opposition.
 ??  ?? JONAS ANDERSSON (L).
JONAS ANDERSSON (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden