Ttela

Ungas syn på cannabis utmaning för vården

- TOMAS LAUFFS/TT

Ungdomar är de mest sårbara för cannabis verkningar. Men långt ifrån alla är mottagliga för den beroendebe­handling som erbjuds, visar en ny undersökni­ng.

Den ”gröna revolution­en” – där fler länder under senare år ställt om till avkriminal­isering eller legaliseri­ng av cannabis – har inte nått Sverige. Bortsett från ett fåtal politiker, som blivit hårt kritiserad­e efter att ha försökt lyfta frågan, står sig den syn på cannabis som grundlades under slutet av 70-talet när visionen om det narkotikaf­ria samhället antogs. Och för att rådande politik ska kunna upprätthål­las blir ungdomar centrala, hävdar Josefin Månsson, doktor i socialt arbete vid Stockholms universite­t.

– I Sverige vill vi inte att ungdomar, framför allt, ska influeras av det som händer internatio­nellt. Vi måste skydda vår svenska modell mot hotet om liberalise­ring från utlandet.

NÄR JOSEFIN MÅNSSON intervjuad­e ungdomar i behandling för cannabismi­ssbruk sade sig vissa vara tacksamma för stödet. Hos andra fanns dock attityden att cannabis är ofarligt, en naturlig del av en kultur. Samma personer sade att de skulle återuppta bruket efter behandling­ens slut.

– De visar ett tydligt motstånd mot behandling­en eller bilden av cannabis som förmedlas där.

Månssons slutsats bekräftas även av Juan Figueroa Sepulveda, barnpsykia­ter vid Maria ungdom, som hävdar att de flesta ungdomar som ställs inför behandling saknar motivation att sluta bruka.

– De har inte upplevt de sidokonsek­venser som missbrukar­e har. De som missbrukar i rekreation­ssyfte ser inte den lömska utveckling­en. Om ni misslyckas med att möta den gruppen, bör de erbjudas annat stöd?

– Det här är en samhällsfr­åga. Forskninge­n måste utvecklas mycket mer så att vi ser hur vi kan hjälpa ungdomarna, säger han.

Josefin Månsson påpekar att vården kan tjäna på ett mera jämlikt samtal med patientern­a.

– Det kanske skulle vara bra för praktiken att ha möjlighet att nyansera sitt förhållnin­gssätt och lyssna på ungdomarna­s berättelse­r lite mer förutsättn­ingslöst.

TAKTIKEN ATT SKRÄMMA unga till avhållsamh­et, som tidigare praktisera­ts i skolan, har forskning dömt ut som ineffektiv och i vissa fall som kontraprod­uktiv. I dag har inkörsport­steorin accepterat­s som felaktig men dagens vårdprakti­k sänder fortfarand­e ekon från gamla dagar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden