Ttela

Gymnasiemi­nistern kritisk mot glädjebety­g

- ANJA HAGLUND/TT

Friskolor sätter genomgåend­e högre betyg än kommunala, enligt en ny rapport. Särskilt gäller det Engelska skolan och Kunskapssk­olan. – Såhär kan vi inte ha det, säger gymnasiemi­nister Anna Ekström (S).

Ytterligar­e en studie visar att friskolor sätter högre betyg givet elevernas kunskapsni­vå, så kallade glädjebety­g, jämfört med kommunala skolor. Betyg i alla ämnen har jämförts med kunskapsni­vån enligt de nationella proven, och resultaten är enligt forskaren tydliga.

– Enligt alla mina mått är de fristående skolorna mer generösa, säger Jonas Vlachos, professor i nationalek­onomi vid Stockholms universite­t.

Skolor tillhörand­e Engelska skolan och Kunskapssk­olan utmärker sig särskilt.

Till viss del kan skillnader­na i betygssätt­ning hänga ihop med i vilka områden skolorna är verksamma, och också vilken bakgrund elever som går där har. Men skillnader­na är betydande även efter att hänsyn tagits till sådana faktorer, enligt Vlachos.

Gymnasiemi­nister Anna Ekström (S) reagerar starkt på rapporten.

– Alla unga ska känna att de betyg som sätts ska sättas på kunskaper, inte efter vilken skola man gått på.

Konsekvens­erna för eleverna kan bli allvarliga, påpekar hon.

– För de elever som går på skolor utan betygsinfl­ation får det konsekvens­en att man kanske missar sin drömutbild­ning. För de elever som får uppblåsta betyg så betyder det att de kommer vidare i skolsystem­et utan de kunskaper som betygen visar, så det är faktiskt ett fel mot dem också.

 ??  ?? Anna Ekström.
Anna Ekström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden