Ttela

S lovar tryggare arbetsmark­nad

- PETER WALLBERG/TT

Socialdemo­kraterna går till val på en handlingsp­lan för ökad trygghet på arbetsmark­naden. De lovar att avskaffa allmän visstidsan­ställning och stoppa så kallad hyvling.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) kallar planen för ett kraftfullt handlingsp­rogram för ordning och reda på svensk arbetsmark­nad.

– Om man arbetar hårt ska man också ha trygghet, säger han.

Löfven uppger att framförall­t unga känner otrygghete­n ”in på bara skinnet” till exempel på grund av ”sms-anställnin­gar”.

ETT LÖFTE I planen är att avskaffa ”allmän visstid”. Det är en anställnin­gsform som man kan ha hos en arbetsgiva­re i sammanlagt två år under en femårsperi­od. Arbetsgiva­ren behöver inte ange något särskilt skäl till varför just den anställnin­gsformen väljs.

Av de omkring 600 000 som har tidsbegrän­sade anställnin­gar i dag, så har, enligt S, absoluta merparten allmän visstid.

Socialdemo­kraterna lovade redan i valmanifes­tet 2014 att ”se över” den anställnin­gsformen. En lagändring kommer dock att kräva en utredning först.

Men arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) uppger att partiet kommit fram till att det inte ska gå att använda visstidsan­ställninga­r utan att ange skäl.

– Man ska inte använda sig av det bara för att man har lust.

S räknar med att man på så sätt bland annat kommer åt ”smsanställ­ningar”, där arbetstaga­ren kan kallas in vid behov med mycket kort varsel för korta inhopp.

FRÅN LO-HÅLL HAR man länge krävt att allmän visstid avskaffas. Svenskt Näringsliv anser däremot att anställnin­gsformen är viktig för företagen och en väg in till fast jobb för många arbetslösa.

Ett annat vallöfte i planen är ett stopp för så kallad hyvling. * Avskaffa allmän visstid.

* Halvera uppsägning­stiden för deltidsans­tällda som får erbjudande om heltid.

* Begränsa delade turer.

* Stopp för ”hyvling” av arbetstide­n.

* Inför arbetsmark­nadsprövni­ng för arbetskraf­tsinvandri­ng.

* Heltid ska vara norm vid arbetskraf­tsinvandri­ng.

* Utred en tröskel för minsta utbildning­snivå för arbetskraf­tsinvandra­re.

* Skärpta Id-kontroller i riskutsatt­a branscher.

* Skatt från första dagen för utländska inhyrda arbetstaga­re.

* Inför tipsfunkti­on vid misstänkta brott i arbetslive­t.

* Skärpta krav på kollektiva­vtalsenlig­a villkor vid offentliga upphandlin­gar.

– Jag tycker genuint illa om att en arbetstaga­re från en dag till en annan kan få reda på att denne inte längre har heltid och att lönen därmed halveras, säger Stefan Löfven.

Därför vill S ändra lagen så att anställnin­gsskyddet ska omfatta antalet timmar som finns på anställnin­gskontrakt­et.

S vill också förbättra arbetsmilj­ön på arbetsplat­ser, bland annat genom att ställa högre krav när det gäller att förhindra sextrakass­erier. Ett förslag är att i diskrimine­ringslagen införa ett ansvar för arbetsgiva­ren att göra en utredning ifall anställda sextrakass­eras av kunder eller brukare.

Det handlar dock inte om brottsutre­dningar, utan om hur arbetsmilj­ön kan förbättras.

ÄVEN 2014 GICK S till val på en rad förslag för att öka tryggheten på arbetsmark­naden. Löfven hävdar att man levererat eller är på gång att leverera på nio av tio punkter.

En punkt man inte levererat på är att delade turer för anställda i vård och omsorg ska bort.

– Vi tycker inte att vi löst problemet, medger arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson.

Denna gång är vallöftet mer försiktigt formulerat. Partiet ska ”begränsa delade turer”. Det handlar framförall­t om att S i egenskap av arbetsgiva­re i kommuner och landsting måste agera mer för att uppfylla löftet.

Löfven vill gärna ha en diskussion om tryggheten på arbetsmark­naden i valrörelse­n.

– En av de stora konfliktli­njerna i svensk politik ligger just här, säger han.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? NY HANDLINGSP­LAN. Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven, Susanna Gideonsson, suppleant i Socialdemo­kraternas verkställa­nde utskott och ordförande för Handelsans­tälldas förbund och arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson, lovar att avskaffa allmän...
Bild: ANDERS WIKLUND/TT NY HANDLINGSP­LAN. Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven, Susanna Gideonsson, suppleant i Socialdemo­kraternas verkställa­nde utskott och ordförande för Handelsans­tälldas förbund och arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson, lovar att avskaffa allmän...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden