Ttela

Bussförare riskerar fängelse

- JONAS DAGSON/TT

Bussolycka­n utanför Sveg förra våren krävde tre tonåringar­s liv. Ytterligar­e nästan 40 personer skadades. Nu åtalas föraren för vårdslöshe­t i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskad­a. Om han fälls riskerar han fängelse.

– Jag åtalar chauffören för att vi har kommit fram till att olyckan inte berodde på bussen och heller inte på vägen. Utan det handlar om en oaktsamhet från förarens sida, säger åklagare Mikael Bäckström.

Han säger att det handlar om bristande koncentrat­ion, med all sannolikhe­t beroende på trötthet.

– Jag vill framhålla att vi inte kunnat bevisa att han somnat vid ratten. Däremot har han varit trött och det har sänkt hans vaksamhet och koncentrat­ion vilket leder till att han kört av vägen, säger Mikael Bäckström.

MEN BUSSCHAUFF­ÖREN GER en helt annan version, säger hans advokat Ulrik Smedberg.

– Bussförare­n är förvånad över åtalet. Det känns som det bygger på uteslutnin­gsmetoden. Om ingen annan är skyldig måste det vara han.

Chauffören hävdar att påståendet att han var trött inte är sant.

– Han har inte varit trött och inte somnat. Han har tagit pauser under resan, en paus kort tid innan olyckan. Och olyckan hände dessutom på morgonkvis­ten, inte då kroppen normalt sett är som tröttast, säger advokaten.

I stället pekar busschauff­ören på andra möjliga orsaker till olyckan.

– Den mest troliga förklaring­en är den som min huvudman lämnat, nämligen att det har varit ett kraftigt gupp i vägen som påverkat sidostabil­iteten, säger Ulrik Smedberg.

Han hänvisar till Haverikomm­issionens rapport som säger att vägen är smal och dålig, att vägbankarn­a är branta och att det är det som är orsaken att det blir en olycka om man kommer utanför med ett hjul.

Skulle föraren fällas riskerar han fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden