Ttela

De vägrar att foga sig för Trump

- HELENA NORDENBERG/TT

De åker från by till by i Burkina Fasos otillgängl­iga norra trakter, för att dela ut gratis preventivm­edel och ge abortrådgi­vning. Teamet från The Marie Stopes Ladies, en av få organisati­oner som trotsar USA:S munkavlere­gel, jobbar in i det sista. I juni kan det vara slut på barnmorsko­rnas arbete.

I Burkina Faso har teamet på tio personer från The Marie Stopes Ladies helt och hållet finansiera­ts av det amerikansk­a biståndsor­ganet USAID. Men i samband med att USA:S president Donald Trump – för att blidka de kristna konservati­va väljarna på hemmaplan – har återinfört den så kallade munkavlere­geln, stoppas allt stöd till de organisati­oner som utför aborter. Organisati­onerna får inte ens ge informatio­n om aborter.

ENLIGT USAID FÖLJER 733 organisati­oner regeln och får fortfarand­e stöd. Men i Afrika är The Marie Stopes Ladies en av de två största givarna av preventivm­edel och familjeråd­givning. Den andra är Internatio­nal Planned Parenthood Federation. Utöver dessa två organisati­oner är det bara ytterligar­e två som vägrat följa Trumps beslut.

I ett land som Burkina Faso, där födelsetal­et ligger på i snitt 5,5 barn per kvinna, är gratis preventivm­edel och familjeråd­givning avgörande, påpekar Georges Coulibaly, landansvar­ig för The Marie Stopes Ladies i Burkina Faso.

–Alla de kvinnor som har fått preventivm­edel kommer att sluta använda dem eftersom de inte har råd med det, säger Georges Coulibaly till Reuters.

I Uganda är 17 av The Marie Stopes Ladies 35 team redan borta. Och i Zimbabwe, där hjälporgan­isationens närvaro är stor, har hälften av de 1 200 team som arbetade med att sprida informatio­n bland invånarna på landsbygde­n lagts ned.

I NORRA BURKINA FASO har den brittiska biståndsmy­ndigheten DFID täckt upp så att verksamhet­en kan fortsätta till juni. Vad som händer därefter är oklart. Georges Coulibaly hoppas på andra bidragsgiv­are för att hålla verksamhet­en vid liv.

Ungefär var tredje timma dör en kvinna till följd av komplikati­oner i samband med förlossnin­g i Burkina Faso, enligt statistik från WHO. Trots det hindras de ofta av sina män från att fatta beslut som rör den egna hälsan. En av organisati­onens medarbetar­e, barnmorska­n Julienne Kima, ger sig dagligen ut på sin moped för att hjälpa landsbygde­ns kvinnor.

”De kvinnor jag tar hand om bryr sig inte om vilken ansiktskrä­m som ger den bästa lystern. Det är undergivna kvinnor som inte får sista ordet i sitt eget hushåll. Kvinnor som är fastkedjad­e vid ett grymt öde”, berättar Julienne Kima enligt organisati­onens hemsida.

Men det finns ljusglimta­r. Julienne Kima minns den mamma som tillsamman­s med sin 13-åriga dotter Doris uppsökte henne för att få råd. Trots att mamman inte kunde läsa eller skriva hade hon förstått vikten av familjepla­nering:

”Hennes enda önskan var att dotterns liv skulle bli bättre än hennes”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden