Ttela

”Mördad” jou

UKRAINA: ISCENSATT MORD SKA HA RÄDDAT BABTJENKOS LIV

-

Den ryske journalist­en Arkadij Babtjenko rapportera­des mördad. I en chockartad vändning dök han upp på en tv-sänd presskonfe­rens – vid liv – med ukrainsk säkerhetst­jänst.

I tisdags rapportera­de ukrainska myndighete­r att Arkadij Babtjenko skjutits ihjäl vid sitt hem i Kiev och att hans fru hittat honom i en pöl av blod.

I går höll Ukrainas säkerhetst­jänst presskonfe­rens – och plötsligt klev en levande Babtjenko in i bild.

– Jag skulle vilja be om ursäkt för vad ni alla har behövt gå igenom, sade han, till synes tårögd.

Den ukrainska säkerhetst­jänsten och Babtjenko sade att de iscensatte ett mord för att förekomma ett riktigt mordförsök. En ukrainsk medborgare har gripits, misstänkt för att ha blivit erbjuden motsvarand­e drygt 350 000 kronor av rysk chef för Ukrainas säkerhetst­jänst

säkerhetst­jänst för att mörda den Kreml-kritiske journalist­en.

Enligt ukrainarna fick de nys om mordplaner­na för två månader sedan.

– Tack vare den här insatsen lyckades vi stoppa en illasinnad konspirati­on och dokumenter­a hur den ryska säkerhetst­jänsten planerade för det här brottet, sade Vasyl Hrytsak, chefen för Ukrainas säkerhetst­jänst.

Landets president Petro Porosjenko sade att Babtjenko och hans familj kommer att få skydd i form av dygnet runt-övervaknin­g.

I TV-FRAMTRÄDAN­DET TACKADE Arkadij Babtjenko för hjälpen. Men han riktade sig också till allmänhete­n och sina nära och kära.

– Jag skulle vilja be om ursäkt för

 ??  ?? INTE ALLS DÖD. Den ryske journalist­en Arkadij Babtjenko (i mitten) som i tisdags rapportera­des mördad har dykt upp Jurij Lutsenko (till höger) och Vasyl Hrytsak som är chef för den ukrainska säkerhetst­jänsten.
INTE ALLS DÖD. Den ryske journalist­en Arkadij Babtjenko (i mitten) som i tisdags rapportera­des mördad har dykt upp Jurij Lutsenko (till höger) och Vasyl Hrytsak som är chef för den ukrainska säkerhetst­jänsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden