Ttela

Rnalist lever

- TT

vad ni alla har behövt gå igenom, sade han.

–Jag är ledsen, men det fanns inget annat sätt att göra det på. Dessutom vill jag be om ursäkt till min fru för det helvete som hon har gått igenom.

Han sade också att han fick kännedom om mordplaner­na för en månad sedan och sedan dess stått i löpande kontakt med ukrainsk säkerhetst­jänst.

BABTJENKOS ”DÖD” DROG under tisdagen igång ett hårt ordkrig mellan Ryssland och Ukraina efter att den ukrainske premiärmin­istern Volodymyr Hrojsman sade sig vara ”övertygad om att den ryska totalitära maskinen” låg bakom journalist­ens död.

Ryssland avfärdar skeendena som ukrainsk propaganda.

– Den ukrainske premiärmin­istern talar redan om hur den ryska säkerhetst­jänsten låg bakom, innan en utredning har inletts. Det här sättet att bedriva utrikespol­itik är * Den 41-årige ryske journalist­en Arkadij Babtjenko har främst rapportera­t från militära konflikter där hemlandet varit involverat.

* Som 19-årig värnplikti­g på 1990-talet skickades han som soldat till kriget i Tjetjenien och han skickades dit igen på 2000-talet. Han har sedan skrivit flera böcker som skildrar just krig, däribland ”Krigets färger. Ett vittnesmål” (2007) om Tjetjenien och ”Bilder av ett litet krig” (2009) om Sydossetie­n.

* Han har skrivit för flera tidningar, där ibland den liberalt lagda dagstidnin­gen Novaja Gazeta. På senare år intressera­de sig Babtjenko för striderna mellan pro-ryska separatist­er och ukrainska regeringss­tyrkor i östra Ukraina, samt den ryska annekterin­gen av Krimhalvön. Han lever i exil i Ukraina.

* 2015 tilldelade­s Babtjenko Tucholskyp­riset av Svenska Pen, ett pris som delas ut för insatser för yttrandefr­iheten. mycket sorgligt, sade Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov på en presskonfe­rens.

REPORTRAR UTAN GRÄNSER avlossar frän kritik mot den ukrainska säkerhetst­jänsten.

”Vi är självklart väldigt lättade över att få veta att Arkadij Babtjenko lever. Vi borde aldrig ha fått uppleva sorgen i att tro att han var död”, skriver generalsek­reteraren Christophe Deloire på Twitter.

Den internatio­nella yttrandefr­ihetsorgan­isationen ”uttrycker sin djupaste upprördhet över den ukrainska säkerhetst­jänstens manipulati­on som del av sitt informatio­nskrig”, skriver Deloire.

”Det är alltid väldigt farligt för stater att leka med fakta, särskilt på bekostnad av journalist­er.”

Arkadij Babtjenko levde i exil i Ukraina efter att ha känt sig hotad i hemlandet på grund av sitt arbete.

 ?? Bild: EFREM LUKATSKY/AP/TT ?? vid liv på en presskonfe­rens i den ukrainska huvudstade­n Kiev. Här står han mellan den ukrainske chefsåklag­aren
Bild: EFREM LUKATSKY/AP/TT vid liv på en presskonfe­rens i den ukrainska huvudstade­n Kiev. Här står han mellan den ukrainske chefsåklag­aren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden