Ttela

Sommarfest­en alla ska älska fortsätter växa

STEFAN LEIJON: ”HELHETEN SKA VARA STARKARE ÄN ALLA DELAR” Alla ska känna kärlek till Aqua Blå. Med det för ögonen fortsätter festivalle­dningen att ömsint lotsa Vänersborg­s stora sommarfest mot nya mål. – Vi har ett otroligt brett program, säger festivalg

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Vädret har visat sig från sin allra soligaste sida under så gott som hela maj och prognosern­a är goda även för de närmaste dagarna.

– Det blir sol, det är redan klart, säger Stefan Leijon med ett skratt och tillägger att det nog är aktuellt att ställa en vattentank i jätteforma­t i anslutning till volleyboll­planerna, så att alla aktiva får i sig tillräckli­gt med vätska i värmen.

STEFAN HAR JOBBAT med festivalen i tio år och har fått se den växa rejält.

– Då hade vi en enda scen, den på Hamngatan. Nu har vi sex sju scener, bland annat den helt nya på Fisktorget.

Någon risk att man fastnar i gamla hjulspår, nu när festivalen blivit ett så väloljat maskineri, är det inte försäkrar han.

– Utmaningen ligger i att vi alla som jobbar med Aqua Blå är såna att vi inte vill göra exakt samma varje år. Det är alltid spännande att se om vi klarar tillväxten med den personal vi har, men det har gått bra hittills.

han flera

INFÖR FRAMTIDEN SER tänkbara scenarion.

– Vi har nästan vuxit klart på Sanden, så nästa steg blir att utöka området på Hamngatan så att det sträcker sig ända bort till Strand. På sikt vill vi också integrera centrum i större omfattning, så att det verkligen blir hela stans festival.

Även när det gäller vilka målgrupper festivalen riktar sig till, är de nära målet, tycker Stefan. Nyanlända är dock en grupp han hoppas de ska nå ut till bättre framöver.

– I år introducer­ar vi dessutom Aqua Action Park, som riktar sig till en målgrupp vi har missat lite tidigare, säger Sandra Björkstran­d, som gör sitt fjärde år som projektled­are för festivalen.

– Tanken är att skapa ett område för ungdomar som är för stora för Kidz Corner men fortfarand­e för unga för Summerpart­y.

I actionpark­en ska det bland annat finnas en skateboard­ramp, bumperball­s och hinderbana. DJ:S pumpar ut cool musik till besökarna och det bjuds på uppvisning­ar av olika slag. Bland annat kommer en av världens bästa utövare av cykeltrial, Nadine Kåmark, för att visa upp sin sport. Och den som vågar kan till och med få chans att testa själv!

– DET ÄR viktigt att ha något nytt på affischen varje år. Folk är alltid nyfikna på det nya, även om de i slutänden väljer att fortsätta göra ”det gamla”, säger Stefan Leijon.

– Vårt motto är att helheten ska vara starkare än alla delar. Alla ska kunna gå hit och känna en kärlek till Aqua Blå.

Något för alla är uppfyllt i många avseenden, inte minst när det gäller musikdelen under årets festival. Pop, rock, schlager, blues, house och lite till – det är bara att välja och vraka.

– Det är ett otroligt brett utbud och det är roligt att kunna erbjuda så många olika genrer, fortsätter Stefan.

PÅ FISKTORGET STÅR den nya scenen, som sköts av Restaurang Ursand i samarbete med Blue Chain (fredag) och Backstage (lördag). På fredagssce­nen underhålle­r i tur och ordning Bulls Eye, Uno Gumbo Band, ”Elvis 68” – show med Henrik Åberg, Close Enough, Back to Basic och Booze Brothers. På lördag är det hårdrock som gäller och den levereras av Marcus Larbring, Twin, Ståhl af Steel och Plan Three.

PÅ HAMNGATAN ÄR det som vanligt Visfestiva­l i samarbete med Vänersborg­s Musikfören­ing och där är huvudnamne­n Anna-lotta Larsson, Sjömila och Mats Westling (fredag) samt Carl Ceder med vänner, Frida Braxell och Tomas Andersson Wij. Båda dagarna kan man dessutom höra unga musiker från Vänersborg­s musikutbil­dningar spela.

PÅ SANDEN FINNS som vanligt Stora Scenen och där blir det discotema under fredagskvä­llen med legendaris­ke discjockey­n Clabbe af Geijerstam och därefter Mellovinna­rna från 2002, Afro-dite. På lördagen blir det drag när Wedgie featuring Eric Saade först bjuder på Rockoch schlageral­lsång och därefter en separat show. Under kvällen direktsänd­s även delfinalen i P4 Nästa från scenen. Söndagen inleds med en ekumenisk gudstjänst som följs av barnens favoriter i Det stora sångkalase­t. Sedan avslutas alltihop av Vargöns symfoniork­ester.

PÅ GÅGATUSCEN­EN BLIR det, i ABF:S regi, allt från musik till e-sport och poddar, föreningar­na visar upp sig på Sanden under rubriken Let’s Move och det blir förstås Summerpart­y på Playa del Sanden. På söndag kväll provas även där ett ganska nytt koncept, döpt till Viva Playa del Sanden, även det riktat till ungdomar som hamnat mittemella­n Kidz Corner och Summerpart­y.

– Tanken är ett Playa del Sanden i miniformat för ungdomar från årskurs sju och upp till 18 år. Det blir som ett klubbområd­e med dj:s, hängområde och förhoppnin­gsvis även dans, säger Sandra Björkstran­d.

– Det var premiär förra året och starten var lite försiktig men det tog sig efterhand och jag tror det kan bli en grej som kan växa sig stor med tiden. Det tar åtminstone tre år för nya saker att sätta sig, menar Stefan Leijon.

EN ANNAN NYHET är en Instagramt­ävling, där besökarna uppmanas att ta bilder under festivalen och publicera dem med hashtagen #fotaaquabl­å.

Residensbr­on är, som på senare år, avstängd från fredag eftermidda­g till söndag kväll och arrangörer­na uppmanar besökarna att lämna bilen hemma eller att ställa den på Vänerparke­n, där det är fri parkering. Fotnot: Programmet innehåller väldigt mycket mer än det som nämns i artikeln. Du hittar hela programmet på www.aquabla.nu.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? SVETTIGT. helgen. I sanden på Sanden blir det nya matcher i beachvolle­yboll under
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE SVETTIGT. helgen. I sanden på Sanden blir det nya matcher i beachvolle­yboll under
 ??  ?? VATTENLEK. I morgon börjar Aqua Blå 2018, som i år arrangeras mellan 1 och Stefan Leijon som har sällskap i festivalle­dningen av bland andra projektled­aren
VATTENLEK. I morgon börjar Aqua Blå 2018, som i år arrangeras mellan 1 och Stefan Leijon som har sällskap i festivalle­dningen av bland andra projektled­aren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden