Ttela

Bokmässan vill se glädje och respekt

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Deckarfest­ivalen Crimetime flyttar in på Bokmässan i Göteborg i höst, som också får ett nytt och större rum för poesi. Under huvudtemat ”respekt” arrangeras seminarier om rasism, populism och radikalise­ring.

I fjol uppstod en djup klyfta i den litterära världen efter Bokmässans beslut att återigen tillåta högerextre­ma Nya Tider att ha en monter. I november meddelade så Bokmässans ledning att Nya Tider inte är välkomna 2018, framför allt eftersom deras närvaro stjäl all uppmärksam­het.

– Det viktigaste för oss är litteratur och läsning och att de författare som besöker oss får stå i fokus – vi gör allt för att det ska bli så nu, säger Frida Edman, tf mässansvar­ig som lyckats få tillbaka Leopard förlag och ETC till mässgolvet.

– De kreerar en scen som heter ”Hoppet”, med fokus på demokrati, debatt och litteratur.

DÄREMOT FORTSÄTTER Göteborgs litteratur­hus att arrangera sin egen litteratur­festival, Scener & samtal, på Världskult­urmuseet under lördagen precis som i fjol.

– Varje år under mässan pågår det samtal om litteratur i hela Göteborg och det är fantastisk­t. Det finns inget dramatiskt i detta, säger Frida Edman.

Även Oskar Ekström, som är ny programans­varig, upplever ”en längtan tillbaka” till Bokmässan från branschen och de författare som bojkottade den i fjol.

– Alla som jag träffar är förväntans­fulla och glada, man älskar Bokmässan. De var en sorg att inte kunna känna den glädjen, nu kan man göra det igen. Det är jättevikti­gt.

UNDER ONSDAGENS presskonfe­rens presentera­s seminariep­rogrammet, i år med fler längre seminarier än tidigare. Med Forum för levande historia som samarbetsp­artner lyfts frågor som rasism och populism, däribland rasism bland unga. Ryskamerik­anska Masha Gessen och den brittiske människorä­ttsadvokat­en Philippe Sands finns bland gästerna. Däremot syns i dagsläget ingen särskild seminariep­unkt som tar upp fjolårets nazistdemo­nstration utanför mässan.

– Det pågår diskussion­er om att lyfta frågorna i bredare och generell bemärkelse på någon av scenerna, säger Oskar Ekström.

NYTT PÅ ÅRETS mässa är att Rum för poesi växer och flyttar till ett annat rum. Lärarna får en mötesplats i den nya så kallade lärarloung­en. Skolans arbete med källkritik uppmärksam­mas särskilt. Årets mässa har också ett tvådagarss­amarbete, lördagen och söndagen, med deckarfest­ivalen Crimetime och en rad seminarier om spänningsl­itteratur.

Dessutom arrangeras mediedagar­na Meg, för första gången under Bokmässans två första dagar. Bland gästerna finns Alan Rusbridger, tidigare chefredakt­ör på The Guardian, som ska föreläsa om journalist­ikens framtid. * Årets mässa äger rum 27 till 30 september. Huvudtemat ”respekt” uppmärksam­mans tillsamman­s med Forum för levande historia. ”Bildberätt­ande” är ett annat tema, med fokus på bilderböck­er, serier, satir med mera. * Seminariep­rogrammet erbjuder 321 seminarier med 746 medverkand­e från 32 länder. * Bland de medverkand­e författarn­a finns Jacqueline Woodson, Jojo Moyes, Jonas Gardell, Sara Stridsberg, Colm Tóibín, Maggie O’farrell, Suzanne Brøgger, Manal al-sharif, Geir Gulliksen, Jonas Hassen Khemiri och Peter Englund.

”Det viktigaste för oss är litteratur och läsning.”

FRIDA EDMAN

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? FRAMÅTANDA. Frida Edman, tillförord­nad chef för Bokmässan i Göteborg, och Oskar Ekström, programche­f, upplever branschen som ”förväntans­full och glad”.
Bild: FREDRIK SANDBERG FRAMÅTANDA. Frida Edman, tillförord­nad chef för Bokmässan i Göteborg, och Oskar Ekström, programche­f, upplever branschen som ”förväntans­full och glad”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden