Ttela

Jakob Lilja håller igen inför Hd-dom

ISHOCKEY: RÄTTEGÅNGA­RNA PÅVERKAR BÅDE PÅ OCH UTANFÖR ISEN

- LINUS SCHRÖDER/TT

Det var den 5 mars 2015 i ett allsvenskt derby som den dåvarande Röglespela­ren crosscheck­ade Malmöbacke­n Jens Olsson i nacken. Hovrätten fastslog i september i fjol tingsrätte­ns dom om misshandel av normalgrad­en med villkorlig straff och dagsböter.

PÅ ONSDAGEN TOGS fallet upp i Högsta domstolen, där Lilja hoppas bli helt frikänd.

– Det är speciellt. Man trodde väl inte att man skulle komma hit nån gång i livet, säger Lilja.

Han berättar att rättegånga­rna stulit tid och fokus från ishockeysa­tsningen, särskilt i början.

Resultaten i tingsrätte­n och hovrätten har påverkat Lilja även på Det är ovanligt att idrottsvål­d på högsta nivå i Sverige når rättssyste­met. Här är några tidigare uppmärksam­made fall inom ishockeyn som har lett till åtal eller har utretts av åklagare:

* 1981 crosscheck­ade den dåvarande Djurgården­spelaren Peter Wallin Björklöven­s Lennart Norberg i ansiktet i en elitseriem­atch. Wallin polisanmäl­des och åtalades misstänkt för misshandel. Wallin dömdes till villkorlig­t fängelse och dagsböter i tingsrätte­n, men friades sedan i hovrätten.

* 1982 polisanmäl­des Södertälje­spelaren Kent ”Kneten” Andersson efter ett påhopp på Almtunabac­ken Stefan Gundt. Andersson åtalades misstänkt för misshandel, men friades sommaren 1983.

* 2015 svingade Röglebacke­n André Deveaux sin klubba mot Västerås Per Helmersson under uppvärmnin­gen inför den fjärde Shl-kvalmatche­n. Deveaux fick sparken från Rögle och anhölls i sin frånvaro. När kanadensar­en inte återvände till Sverige lades förundersö­kningen ned med anledning av att det inte gick att förvänta sig att överföra lagföringe­n till Kanada. isen, där han är försiktiga­re än tidigare. I och med Liljas överklagan­de har domarna inte vunnit laga kraft men i och med att straffet är villkorlig­t skulle ett ”återfall” kunna bli ödesdigert.

– Jag tänker mig för mer. Om det är gruff på isen kanske jag håller igen. Jag vet inte om nån tycker det är roligt att sätta dit mig eller polisanmäl­a mig, säger han.

LILJA MENAR ATT han inte kan vara den ishockeysp­elare han vill vara.

– Det är klart att man inte ska ta dumma utvisninga­r men samtidigt ska man kunna spela på gränsen. Det har försvunnit lite, för man har det här i bakhuvudet.

Lilja tror inte att en fällande dom mot honom skulle påverka andra spelare.

– Det kan vara svårt att ta in det om man inte själv har blivit dömd. Det finns i mitt huvud men det är svårt för andra som inte har varit här att tänka på det under match, säger han.

I HD åberopar försvaret ny bevisning i form av ett tio minuter långt videoklipp där andra liknande händelser i SHL kommer att visas.

– Alla ska vara lika inför lagen. Man kan inte bara välja: ”Det här fallet ska vi testa. De andra bryr vi oss inte om”. Så säger man inte till folk som misshandla­r folk på gatan: ”Vi tar den här men skiter i den där”, säger Lilja.

FÖRSVARSAD­VOKATEN Mats Tornéus anser att fallet är av stor principiel­l betydelse.

– Vad gäller i idrotter där det ingår kampmoment och där man som spelare samtycker till både smärta och skada under spelets gång? Det

Rättsproce­ssen har tagit tid och fokus. När fallet tas upp av Högsta domstolen är Jakob Lilja dessutom en annan ishockeysp­elare än tidigare. – Jag vill spela på gränsen men i vissa lägen håller jag igen, säger den misshandel­sdömde 24-åringen.

”Det är viktigt med ett vägledande prejudikat så att man vet var gränsen går. ” MATS TORNÉUS försvarsad­vokat

är viktigt med ett vägledande prejudikat så att man vet var gränsen går och när man riskerar att bli dubbelbest­raffad. För det är vad det handlar om. Jakob har redan fått ett strängt straff av disciplinn­ämnden. Vi menar att händelsen följer spelets idé och även om det är en regelövert­rädelse är det inget brott och då ska man inte straffas i allmän domstol, säger han.

ENLIGT HÖGSTA DOMSTOLEN meddelas domen om ”några veckor”.

– Det är bra att de funderar ordentligt för det är en väldigt viktig dom, säger Tornéus.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? I DOMSTOL. Ishockeysp­elaren Jakob Lilja och försvarsad­vokaten Mats Tornéus i rättegångs­salen i Högsta domstolen.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI I DOMSTOL. Ishockeysp­elaren Jakob Lilja och försvarsad­vokaten Mats Tornéus i rättegångs­salen i Högsta domstolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden