Ttela

Andreas Granqvist kom aldrig till skott

- ANDERS WALLIN/TT

Kvalvägen till VM inleddes med en natt i Stockholms skärgård. I Båstad vårdades gruppkänsl­an med mångkamp. – Det är alltid roligt med sådana här grejer, säger Karl-johan Johnsson.

Fotbollsla­ndslagets teambuildi­ng i Båstad blev av det enklare slaget. Spelarna delades upp i olika lag och på ängen och stranden bakom spelarhote­llet anordnades en form av mångkamp.

Några av tävlingsmo­menten var pricksäker­het med tennisboll­ar, pil och båge samt en något misslyckad paintboll-gren, där lagkapten Andreas Granqvists försök slutade med att kulan knappt lämnade loppet på grund av för dåligt tryck i kolsyrecyl­indern.

Å ANDRA SIDAN spelade det mindre roll.

Syftet med aktivitete­n var att komma ifrån allt teoretiskt surr om taktiska upplägg samt nötande av olika övningar på Örebäcksva­llen.

– Det (teambuildi­ng) är alltid bra. Man blir ännu tajtare som grupp, säger målvakten Karl-johan Johnsson.

– Trivs gruppen bra ihop är det klart att det kan ge oss bättre chanser att prestera ute på planen, det tror jag. Sedan vet man att Janne och Peter (Wettergren, assisteran­de) vill att vi ska vara en bra grupp tillsamman­s. Anfallaren Marcus Berg: – Vi har det fantastisk­t bra i landslaget jämfört med många andra landslag, och det är skönt att vi kan göra sådana här saker. Jag tror att det är viktigt att få skratta och ha kul ihop, och att inte bara köra taktik varje dag, säger han och ger sin bild av varför sammanhåll­ningen i laget just nu är så bra.

– FÖRR FANNS det väl lite mer större stjärnor i laget, och vi har inte det på samma sätt nu. Vi har många duktiga spelare men kanske inte de rutinerade som spelar i storlag ute i Europa. Vi har högt i tak och alla kan ge och ta, både positivt och negativt, både på och utanför plan. Det tror jag är otroligt viktigt, och en styrka som vi har i gänget.

JANNE ANDERSSON TYCKER att ordet teambuildi­ng är ”pretentiös­t”. Samtidigt är han inne på att värdet av gemensamma aktivitete­r – som inte är fotbollsre­laterade – är nyttiga för en grupp av olika individer.

Just av den anledninge­n inledde han sitt arbete som förbundska­pten i Stockholms skärgård, då spelarna och ledarna fick montera grillar och sedan tillaga laxknyten.

– När vi träffas och umgås, det är ju hela tiden någon form av teambuildi­ng. Sedan kan man ibland göra speciella aktivitete­r, och det vi hade med grillgreje­n var ju en sådan där man gjorde något helt annat än att spela fotboll, säger han.

– Det kan vara ganska bra att lära känna varandra under andra formen, framför allt initialt som det var den gången.

EFTER LAGETS FÖRSTA gemensamma aktivitet fick Sverige 1–1 i kvalpremiä­ren hemma mot Nederlände­rna och fortsatte sedan att imponera hela vägen till den säkrade mästerskap­splatsen via playoff-segern mot Italien.

Inför VM i Ryssland valde alltså Andersson & Co att vandra på ett bekant spår.

Först i sommar visar det sig om spelet och resultaten blir något liknande som landslaget lyckades med under den långa kvalresan.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? SKJUTÖVNIN­G. Andreas Granqvist lägger an och siktar men någon löd i bössan var det inte. Det fanns ingen gas i vapnet när det var landslagsk­aptenens tur att skjuta.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL SKJUTÖVNIN­G. Andreas Granqvist lägger an och siktar men någon löd i bössan var det inte. Det fanns ingen gas i vapnet när det var landslagsk­aptenens tur att skjuta.
 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ?? BORTA. Anfallaren Nicklas Bendtner missar lördagens träningsma­tch mot Sverige, men tror att hans skadade ljumske kommer att läka till VM i Ryssland.
Bild: JONAS EKSTRÖMER BORTA. Anfallaren Nicklas Bendtner missar lördagens träningsma­tch mot Sverige, men tror att hans skadade ljumske kommer att läka till VM i Ryssland.
 ??  ?? SIKTAR IN SIG. Oscar Hiljemark hjälper Mikael Lustig med pilbågen. Fotbollsla­ndslaget hade teambuildi­ng på programmet för spelarna på onsdagen.
SIKTAR IN SIG. Oscar Hiljemark hjälper Mikael Lustig med pilbågen. Fotbollsla­ndslaget hade teambuildi­ng på programmet för spelarna på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden