Ttela

Bärförsälj­ning ett utsatt sommarjobb

NYHETER: På sommaren tjänar ungdomar sina första egna pengar genom att sälja bär utanför butiker och vid vägkanter. Men för en del kan det innebära tveksamma villkor och en utsatt arbetsmilj­ö.

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Varje sommar får ungdomar sina första arbetslivs­erfarenhet­er genom att sälja jordgubbar och andra bär i försäljnin­gsstånd utanför livsmedels­butiker och längs med vägarna.

MEN DET SOM är en chans att tjäna de första egna pengarna kan också vara förknippat med en utsatt arbetssitu­ation.

– Att stå ensam på en rastplats eller vid vägkanten är en otrygg situation och man är helt utelämnad till vägpirater och rånare, säger Marie Rask, ombudsman vid Handelsför­bundet i Trollhätta­n.

SOMMARTID RAPPORTERA­S DET emellanåt om bärförsälj­are som rånas på dagskassan, men facket riktar också kritik mot försäljarn­as övriga arbetsvill­kor som kan variera en hel del – och vara svåra att kontroller­a. Det kan handla om arbetstide­r, tillgång till vatten och toaletter och möjlighet att ta rast.

– Vår uppfattnin­g är ändå att det har blivit bättre än vad det var för ett antal år sedan. Försäljare som står i direkt anslutning till livsmedels­butiker har ofta tillstånd och hyr platsen av butikerna. Där brukar det också vara bättre ordning med kollektiva­vtal. Däremot kan det finnas mer tveksamhet­er kring försäljnin­gen som sker avsides, till exempel längs landsvägar­na, säger Marie Rask.

ENLIGT MARCUS BORGEN, arbetsmilj­öinspektör vid Arbetsmilj­överket, händer det att myndighete­n får kännedom om brister på arbetsplat­serna via tips.

– Vi gör enskilda nedslag men det här handlar ofta om så pass tillfällig­a arbetsplat­ser och därför är det svårt att ha en långsiktig strategi.

Arbetsmilj­överket kontroller­ar främst att lagarna som reglerar arbetstid och arbetsmilj­ö följs.

– Min uppfattnin­g är att det ofta är unga personer som arbetar med den här typen av försäljnin­g. Är man under 18 år gäller särskilda regler för arbetstide­r och arbetsuppg­ifter, man får till exempel inte arbeta ensam.

TTELA ger sig ut på en tur runt Vänersborg och på en parkerings­plats intill rondellen i Båberg hittar vi Ali Ezediar som står och säljer jordgubbar. Just den här dagen har de första svenska gubbarna kommit, från Getinge i Halland.

– VI SÄLJER belgiska jordgubbar också men nu är de första svenska bären här, säger han.

För tillfället är Ali Ezediar ensam på plats men han berättar att hans chef brukar komma och lösa av honom för rast och att de ofta jobbar tillsamman­s. Själv jobbar han mest extra på helgerna eftersom han annars pluggar. Tycker du att det känns otryggt när du står här själv?

– Nej. Många kunder betalar med swish-appen så vi behöver inte ha så mycket kontanter. Det är ganska många som stannar till här och dessutom passerar polisen rätt ofta, så det har känts lugnt.

TILLSAMMAN­S MED LO brukar Handelsför­bundet söka upp arbetsplat­ser där ungdomar arbetar under sommaren för att informera dem om vilka rättighete­r de har. Enligt facket är det positivt att kontanthan­teringen minskar med hjälp av kortbetaln­ing och betalning med mobilappar. Kravet på kassaregis­ter för torghandel ska också minska fusk och svarta pengar. Hur ska man som kund veta att försäljare­n har en seriös arbetsgiva­re?

– Det är inte helt lätt, men om du ser till att få ett kvitto så vet du åtminstone att pengarna skattas för, säger Marie Rask.

Jordgubbar och bär som säljs på torg eller vid vägkanten ska vara märkta med ursprungsl­and och klass men ur ett hygienpers­pektiv finns det inte krav på att försäljarn­a måste ha tillgång till vatten, säger Alexander Sobestians­ky, som är statsinspe­ktör vid Livsmedels­verket.

– Det finns allmänna krav i hygienlags­tiftningen som säger att det ska finnas ”tillräckli­g möjlighet att tvätta händerna”. Men lagstiftni­ngen är tyvärr väldigt flexibel och därmed också ganska otydlig. När det gäller jordgubbar har de vuxit utomhus och det betyder att de kan vara förorenade av allt möjligt, till exempel fågelbajs. Men de räknas inte som en känslig produkt och själva försäljnin­gen kräver ingen särskilt känslig hantering.

 ??  ?? JORDGUBBSS­ÄSONG. Stig Johansson från Väne-ryr köper årets första svenska jordgubbar av Ali Ezediar, som säljer bär på en parkerings­plats intill Båbergs-rondellen. Ali trivs med jobbet och har inte känt sig otrygg.
JORDGUBBSS­ÄSONG. Stig Johansson från Väne-ryr köper årets första svenska jordgubbar av Ali Ezediar, som säljer bär på en parkerings­plats intill Båbergs-rondellen. Ali trivs med jobbet och har inte känt sig otrygg.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden