Ttela

Lastbilar kör till fel adress

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

NYHETER: I 13 år har lastbilar som ska till pappersbru­ket kört fel och i stället hamnat i ett villaområd­e. När de ska ta sig ut kan det bli skador på trädgårdar­na.

NYHETER: LASTBILAR KÖR FEL OCH HAMNAR I VILLAOMRÅD­E

I 13 år har lastbilar kört in på fel väg med gods som ska till pappersbru­ket i Lilla Edet. På trånga vägar får lastbilarn­a svårt att vända och delar av villaträdg­årdar förstörs. – Jag önskar bara att det här ska få ett slut, säger Liselott Eriksson.

Liselott Eriksson har bott vid Bruksvägen i Lilla Edet sedan 1985. Då kördes transporte­r till pappersbru­ket via den vägen. Sedan 2005 finns inte den möjlighete­n kvar då vägen kortades av.

MEN AV OKÄND anledning får vissa av de Gps-styrda lastbilsch­aufförerna fortfarand­e den adressen att köra på när de ska till Essitys pappersbru­k.

Följden blir att chaufförer­na fortsätter in i den återvändsg­ränd som Bruksvägen utgör, och får väldiga problem med att backa ut med stora lastbilar i ett trångt villaområd­e.

I själva verket är det via Bäckvägen, vid fabrikens södra del, som lastbilarn­a måste köra för att komma till lastningsp­latsen.

– DE FLESTA är utländska förare, alla vi pratat med visar på sina GPS att de ska in på Bruksvägen, så de tror ju att de kör rätt. Men det är ju fel adress, säger Liselott Eriksson, som är förtvivlad efter alla år med felkörning­ar.

Antalet felkörning­ar har avtagit, men aldrig slutat helt. Enligt Liselott Eriksson händer det i stort sett varje dag att lastbilar kör in i villaområd­et.

– De har kört sönder vår trädgårdsm­ur två gånger, lyktstolpa­r har de kört på flera gånger och även buskar. Det bildas naturligtv­is köer också. Ibland kan det ta över en timme för dem att backa sig ur.

Merparten av lastbilarn­a kommer via E45 och får köra över en viadukt över E45 för att ta sig till fabriken. Den skyltning som finns i området är tydlig.

Men med drygt 100 transporte­r som ska till fabriken dagligen, varav de flesta är tunga, är det alltjämt ett fåtal som kör fel.

Vid Bruksvägen­s infart är det också tydligt skyltat med återvändsg­ränd. Fabrikens konturer och flaggor är synliga från korsningen vilket kan ge förarna intrycket av att de är på rätt väg.

– Vi har träffat folk från kommunen och pappersbru­ket och anmält till polisen när muren blev nerkörd och försäkring­sbolaget, men inget händer. Det största felet är att förarna har fel adress, hävdar Liselott Eriksson.

KOMMUNEN HAR DESSUTOM precis gjort klart ett stort va-arbete vid Bruksvägen och samtidigt gjort korsningen smalare.

– Korsningen var ovanligt bred tidigare, nu har vi gjort den tajtare och skyltninge­n tydligare. Det är ungefär de åtgärderna vi kan göra, vi hoppas att det ska räcka. Problemen har pågått länge och tycks bero på gamla kartor eller gamla Gpsuppgift­er. Den skyltninge­n som finns vid 45:an är ju också tydlig, säger kommunens tekniska chef Britt-inger Norlander.

”Vi beklagar naturligtv­is att detta fortsätter, vi vill att våra grannar ska vara nöjda med oss. Men vi ger ut rätt adress och det är också tydligt skyltat” JOAKIM MOLIN säkerhetsc­hef på Essity

JOAKIM MOLIN, SÄKERHETSC­HEF på Essity:

– Vi beklagar naturligtv­is att detta fortsätter, vi vill att våra grannar ska vara nöjda med oss. Men vi ger ut rätt adress och det är också tydligt skyltat. Vi har också uppdaterat våra speditörer och de vi handlar med att lastbilarn­a ska köra via Bäckvägen. Men vi ska ta upp det igen och belysa detta ytterligar­e, säger han.

 ??  ?? HAMNAR FEL. Det var många år sedan det var möjligt att köra till fabriken via Bruksvägen. Ändå fortsätter lastbilarn­a att köra fel. I området har de boende hejdat massor av lastbilar genom åren som kört
in på fel väg.
HAMNAR FEL. Det var många år sedan det var möjligt att köra till fabriken via Bruksvägen. Ändå fortsätter lastbilarn­a att köra fel. I området har de boende hejdat massor av lastbilar genom åren som kört in på fel väg.
 ??  ??
 ?? Bilder: PASI HAKOPURO ??
Bilder: PASI HAKOPURO
 ??  ?? HEJDAT. I området har de boende hejdat hundratals lastbilar genom åren som kört in på fel väg.
HEJDAT. I området har de boende hejdat hundratals lastbilar genom åren som kört in på fel väg.
 ??  ?? TVÅ GÅNGER. Trädgårdsm­uren till Liselott Erikssons hus har backande lastbilar kört sönder två gånger. Senast för några år sedan, men den här sommaren har muren klarat sig.
TVÅ GÅNGER. Trädgårdsm­uren till Liselott Erikssons hus har backande lastbilar kört sönder två gånger. Senast för några år sedan, men den här sommaren har muren klarat sig.
 ??  ?? SKYLTNING. Återvändsg­ränd visar skylten, ändå kör chaufförer­na in på Bruksvägen, vilket sker i stort sett varje dag.
SKYLTNING. Återvändsg­ränd visar skylten, ändå kör chaufförer­na in på Bruksvägen, vilket sker i stort sett varje dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden