Ttela

God tillgång till vatten

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

NYHETER: Veckorna med sommarvärm­e gör att vi använder mycket vatten. Många kommuner inför bevattning­sförbud men i vårt område förser Vänern oss med rikliga mängder.

Bevattning­sförbud har redan införts i många kommuner runt om i landet. Här finns inga sådana uppmaninga­r tack vare Vänern och Göta älv. Men vatten går åt i supervärme­n.

Efter flera veckor med sommarvärm­e märks det att vi dricker mer och vattnar mer.

– Vi ser att det går åt mer vatten nu. Det är mer som går åt än vanligt, berättar Anna Stenlöf som är samhällsby­ggnadschef i Lilla Edet.

HON UPPMANAR TILL att hushålla med vatten precis som vanligt och inte slösa i onödan. Men några restriktio­ner finns i nuläget inte.

– Det finns ingen brist på vatten just nu tack vare älven och dess vatten. Men det skulle kunna ändra sig men det är inget vi ser nu. I så fall får vi återkomma, säger Anna Stenlöf.

I Mellerud, Trollhätta­n och Vänersborg lever vi gott på Vänern och här finns inga beslut om förbud eller restriktio­ner.

– Det är en stor sjö med mycket vatten och vi har inga planer på att införa något bevattning­sförbud, säger Anders Broberg som är vachef på Melleruds kommun.

HAN BERÄTTAR ATT vattennivå­n i Vänern stigit till höga nivåer tack vare snösmältni­ngen i de norra delarna mot Värmland.

Länsstyrel­sen bevakar också vattennivå­er och kan gå ut med ett generellt förbud över ett större område. Eftersom det regnat mycket tidigare under året är stora grundvatte­nmagasin väl fyllda.

– Men vi börjar se att det börjar bli torrt i vattendrag. Det är den effekten vi ser av vädret än så länge men det är inte tillräckli­gt torrt för att vi ska gå ut med något förbud, säger Anna Vickman som är vattenhand­läggare på Länsstyrel­sen i Västra Götaland.

I LILLA EDET där de ser att det går åt vatten säger Anna Stenlöf att det skulle kunna påverka privatpers­oner.

– Om ett stort antal använder mycket vatten samtidigt så märks det i trycket i kranen. Men vi har inte den situatione­n i Lilla Edet nu, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden