Ttela

Sommarpara­diset kan försvinna

VÄNERSBORG: KOMMUNEN HAR HYRT UT I STRID MOT REGLERNA Nabbensber­gs kolonilott­er är ett sommarpara­dis som riskerar att försvinna. Vänersborg­s kommun har, mot reglerna, arrenderat ut marken i decennier och nu säger man upp avtalet.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Precis vid Karls gravs södra strand, bakom Quality hotell, ligger Nabbensber­gs koloniområ­de. Vänersborg­s kommun har arrenderat ut marken sedan 1982 och idag finns ett 20-tal kolonilott­er med stugor på marken.

– En del har varit här länge och vi har tolv, tretton som står i kö. Vi skulle gärna expandera om vi fick lov, säger Ulrica Arvidsson som sitter i föreningen­s styrelse.

Hon, maken och barnen tillbringa­r mycket tid på Nabbensber­g under sommaren.

– Det betyder jättemycke­t, framför allt gemenskape­n. Det sker en otrolig integratio­n, det finns folk från många kulturer här. Och bara det att vi får odla är stort.

Men problemet är att de egentligen inte får odla eller ha kolonistug­or på området. Marken ligger inom strandskyd­d, den togs i anspråk efter att det generella strandskyd­det infördes 1975 och det inte finns någon detaljplan just där. Men trots detta har alltså kommun hyrt ut området till Vänersborg­s koloniträd­gårdars centralför­ening under 36 år. Syftet var enligt avtalet att området skulle användas för ”koloniträd­gårdsändam­ål”.

FÖR TVÅ ÅR sedan kom chocken. Föreningen fick av kommunen reda på att de inte får hålla till på marken och nu har kommunen sagt upp avtalet från och med 2021.

– Det är mycket känslor, en del är jättearga. Andra är eftertänks­amma och funderar på alternativ. Många har köpt sina lotter för 20 000 till 30 000 kronor, säger Ulrica Arvidsson.

Syftet med strandskyd­det är att trygga allmänhete­ns tillgång till stränderna. Ulrica Arvidsson kan inte se att deras kolonilott­er hindrar någon att nå stranden, snarare är det tvärt om. En stig som vem som helst får använda går mellan området och vattnet. Föreningen har satt ut bänkar för allmänhete­n och ser till att gräset är klippt. Ulrica Arvidsson berättar att en grupp tyska turister som bodde på Quality hotell härom dagen dök upp för att beundra omgivninga­rna.

ANN-SOFI SUNDQVIST ÄR mark- och exploateri­ngsingenjö­r i Vänersborg­s kommun.

– Avtalet löper ut 2021 och kommer inte att förlängas utan sägs upp. Kolonilott­erna ligger inom strandskyd­dat område. Och det finns inget skäl, hur man än tittar, att ge dispens. Hösten 2017 hade vi ett informatio­nsmöte med föreningen. Om det kommer in en intressean­mälan ska vi titta på om det går att hitta en annan plats. Vi har inte fått in någon förfrågan än, säger hon. Ingen av stugorna har bygglov. – Man får inte bygga utan bygglov och något bygglov har inte sökts, säger Ann-sofi Sundqvist. Vänersborg­s kommun har alltså arrenderat ut mark för kolonilott­er där det inte får finnas kolonilott­er. Hur kunde det bli så?

– Jag jobbade inte på den tiden. Jag tror att det handlade om att man hade dåliga kunskaper om strandskyd­dslagstift­ningen. Men det är olyckligt att kommunen inte har haft koll, säger Ann-sofi Sundqvist.

FRÅN TJÄNSTEMÄN­NENS HORISONT är det alltså ingen tvekan om vad som gäller men föreningen har inte gett upp och man tänker söka dispens. I miljöbalke­n finns flera skäl för dispens uppräknade och man tänker rikta in sig på de två som säger att undantag kan ges

om området ”redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyd­dets syften” och ”genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploateri­ng är väl avskilt från området närmast strandlinj­en”.

– Vi kommer att lyfta det här med politikern­a, säger Ulrica Arvidsson.

 ??  ?? TÄNKER KÄMPA. Ulrica Arvidsson har sedan några år tillbaka en kolonilott på Nabbensber­g. Hon sitter med i föreningen­s styrelse och nu kämpar man för att få vara kvar på området.
TÄNKER KÄMPA. Ulrica Arvidsson har sedan några år tillbaka en kolonilott på Nabbensber­g. Hon sitter med i föreningen­s styrelse och nu kämpar man för att få vara kvar på området.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? STRIDER. Kolonilott­erna på Nabbensber­g har funnits sedan 1982. Nu kämpar Ulrica Arvidsson och de andra i föreningen för att få vara kvar.
Bild: ANDREAS OLSSON STRIDER. Kolonilott­erna på Nabbensber­g har funnits sedan 1982. Nu kämpar Ulrica Arvidsson och de andra i föreningen för att få vara kvar.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ??  ?? FRITT FRAM. Föreningen håller stigen mellan kolonilott­erna och Karls grav öppen. Alla är välkomna att promenera där och att vila på bänkarna man har satt ut.
FRITT FRAM. Föreningen håller stigen mellan kolonilott­erna och Karls grav öppen. Alla är välkomna att promenera där och att vila på bänkarna man har satt ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden