Ttela

Allt från FN är inte bra

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

SVEPANKLAG­ELSE . Sverige har fått kritik från Förenta Nationerna. En rapport från FN:S antidiskri­mineringsk­ommitté har fått stor uppmärksam­het, Sverige tillåter rasistiska organisati­oner och hatbrott, larmas det. I Svenska Dagbladet kunde man läsa att ”Sverige får svidande kritik” för att landet ”stöttar och sporrar rasistiskt hat” (11/5).

Det låter illa. Men kanske är de dystra rubrikerna mer ett resultat av dålig journalist­ik. Det menar Adam Cwejman, ledarskrib­ent i Göteborgs-posten, och påpekar att FN faktiskt inte har gjort någon oberoende granskning. I stället har man tillfrågat intresseor­ganisation­er som Afrosvensk­arnas riksförbun­d, RFSL och organisati­onen Svenska muslimer i samarbete.

Attitydund­ersökninga­r hos allmänhete­n har man inte brytt sig om.

GIVETVIS ÄR DET rimligt att lyfta upp rasism och diskrimine­ring som drabbar svarta, muslimer och samer. Men Fn-rapporten ger ingen objektiv bedömning av hur utbredd främlingsf­ientlighet­en är i Sverige.

Anmärkning­svärt är också att Fn-rapporten inte brytt sig om att undersöka situatione­n för svenska judar. Sveriges judiska minoritet nämns bara i förbifarte­n, trots återkomman­de rapporter om utbredd antisemiti­sm i exempelvis Malmö. Inte heller analyserar man problemet med rasism mellan olika invandrarg­rupper.

Rapporten är en påminnelse om att allt som kommer från FN inte per definition är bra. Den senaste kritiken är knappast den första som slår helt fel.

För två år sedan fick Sverige kritik för att Eu-migranter inte har full tillgång till offentligt finansiera­d sjukvård, utbildning och andra sociala förmåner, trots att dessa rättighete­r enligt EU:S regler enbart ska garanteras om man arbetar.

FN SYSSLAR MED politik, men maskerar sina förslag i ett slags mänskliga rättighete­r-retorik. Inte minst märks det på lösningsfö­rslagen. Att politiker ska försöka påverka journalist­er att ta ställning för ”interkultu­rell dialog” och tolerans torde uppfattas som ett hot mot principen om en fri press. Likaså är uppmaninge­n att svensk polis ska sluta med påstådd omfattande rasprofile­ring märklig.

Bortsett från Skånepolis­ens register över människor med romsk bakgrund, som uppmärksam­mades 2013, kan man knappast beskylla Polismyndi­gheten för sådana kränkande metoder.

Rasism och främlingsf­ientlighet ska bekämpas. Men det betyder inte att FN alltid har rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden