Ttela

Stor könsskilln­ad vid ålderspröv­ning

- JOHAN NILSSON/TT ANJA HAGLUND/TT

Magnetkame­raundersök­ning är en användbar metod för att bedöma om en pojke är över eller under 18 år. För flickor, däremot, är osäkerhete­n större. Det visar en studie som genomförts på uppdrag av Socialstyr­elsen.

Skillnaden mellan könen beror på att benmognade­n sker tidigare hos flickor än hos pojkar, slår Socialstyr­elsen fast.

– Osäkerhete­n i bedömninge­n är störst bland flickor 15–17 år och för pojkar i åldern 17 till 18, säger Johan Sanmartin Berglund, professor vid Blekinge Tekniska Högskola som tillsamman­s med Karolinska institutet genomfört studien, på en pressträff.

Men generellt sett, säger han, ger studien goda resultat.

STUDIEN HAR GENOMFÖRTS på 938 ungdomar, 465 pojkar och 473 flickor, i åldrarna 14–21 år som är födda i Sverige och vars ålder är känd sedan tidigare. Hälften hade utlandsföd­da föräldrar.

I studien analyserad­es fem olika tillväxtzo­ner i knäleden. I en annan studie, där 400 av dem deltog, analyserad­e man dessutom den övre delen av knäleden med en bildteknik liknande den som Rättsmedic­inalverket, RMV, använder.

– Ett viktigt fynd är att felmargina­len varierar beroende på vilken åldersgrup­p som undersöks, säger Johan Sanmartin Berglund.

Ju närmare 18-årsgränsen man kommer, desto större blir felmargina­len. Däremot kunde man konstatera att faktorer som socioekono­mi och om man varit mycket fysiskt aktiv under uppväxten inte hade någon inverkan på resultatet.

INGEN AV DEM som deltar i presskonfe­rensen vill säga något om Rättsmedic­inalverket bör ompröva sina metoder.

– Vi har inte gjort någon jämförelse mellan de båda metoderna. Bägge delmetoder­na är bra och användbara metoder för att göra medicinska åldersbedö­mningar, säger Lars-torsten Larsson som är avdelnings­chef på Socialstyr­elsen.

I DRYGT ETT år har RMV genomfört medicinska åldersbedö­mningar på ensamkomma­nde asylsökand­e. Hittills har drygt 9 600 personer bedömts, och av dessa har 83 procent bedömts vara över 18 år.

Metoderna för att fastställa ålder är två; röntgenund­ersökning av visdomstän­der samt undersökni­ng av knäleden med hjälp av magnetkame­ra.

Men undersökni­ngarna har fått kritik för att vara varken rättssäkra eller träffsäkra. Särskilt har kritikerna, däribland läkare på RMV, slagit ned på metoden där knäleden undersöks, där kritikerna menat att felmargina­len för bedömninga­rna är större än vad som angivits av RMV.

Verket har dock försvarat metoderna och inte sett någon anledning att ändra dem.

Den studie som presentera­s i dag har haft i uppdrag att fördjupa kunskapen kring just magnetkame­raundersök­ningar. Om metoden är vetenskapl­ig, tillförlit­lig och etisk, men också om RMV:S metoder skulle kunna kompletter­as på något sätt. För genomföran­det har Karolinska institutet och Blekinge Tekniska Högskola stått.

BEHOVET AV åldersbedö­mningar blev uppenbart hösten 2015 – en period då rekordmång­a ensamkomma­nde unga anlände till Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden