Ttela

Jan Gradvall har blivit tv-kändis först vid 55

JUBILAREN: I ÅR FLYTTADE KULTURJOUR­NALISTEN IN I TV-RUMMEN

- MALIN EIJDE/TT

Han har under våren synts i TV4:S ”Stjärnorna­s stjärna”, där svenska artister tävlar i olika musikgenre­r med Gradvall som expertkomm­entator. Det är en roll han trivs i – han ser sig som en folkbildar­e som vill använda sin kunskap om populärkul­tur för att ge andra bättre koll.

För det mesta skriver han, i allt från dagstidnin­gar till magasin. Men på senare år har han även arbetat med andra format, gjort podcast för Sveriges Radio och serverat kulturspan­ingar under vinjetten Popprofess­orn i TV4:S Nyhetsmorg­on. Och att tv ger ett större genomslag än tidningar råder det ingen tvekan om.

– För mig är det lite kul att helt plötsligt bli känd från tv när jag är 55. Jag har undvikit tv länge och sagt nej till förfrågnin­gar, jag kände att det inte var min grej. Men nu är jag väldigt glad att jag har tagit det här steget.

ATT TESTA NYA GREJER har alltid varit viktigt för Jan Gradvall. Nyfikenhet­en har varit en drivkraft, musikintre­sset har visat riktningen. Allt började när han som uttråkad tonåring fångades av kraften och gör-det-själv-andan i punkrocken. Trots att ingen i hans släkt sysslade med någon form av kulturarbe­te, så drog Jan igång både konsertför­ening och fanzine hemma i Linköping. * Fyller: 55 år den 3 juni. * Gör: Journalist inom området populärkul­tur. * Bor: Vasastan i Stockholm. * Familj: Frun Pia och sonen Roy, * Så firar jag födelsedag­en: ”Jag gjorde en stor grej när jag fyllde 50. Nu kommer jag nog bara att äta en bra middag med de närmaste.” * Om att fylla 55: ”Det känns lagom odramatisk­t och jag trivs med min ålder. Jag skulle absolut inte vilja vara 25 igen. Och det har inte funnits en tid i mediavärld­en som varit mer intressant än tiden nu.” * Så rensar jag tankarna: Simmar. * Stör mig på: ”Människor som inte är medvetna om att kunskaper är färskvara. Man träffar så många som hade koll en gång i tiden, utan att förstå att det hela tiden kommer nya generation­er som kan det här bättre. Musikbrans­chen är ett väldigt bra exempel på det.” * Saker som engagerar: ”Jag har skrivit om musik i 35 år, men det är fortfarand­e det ämne jag är mest engagerad i.” Var kom det drivet ifrån?

– Det är rätt oförklarli­gt måste jag säga. Det är de yttre impulserna, där man känner att här finns det någonting.

Han tror att det i punken fanns en ilska och en kraft som han hade längtat efter.

– Man kommer från ett ganska sömnigt förstadsom­råde, man står och väntar på en buss, för att ta sig in till ett centrum där ingenting händer. Och då hör man plötsligt punk och känner att ”det var det här jag inte visste att jag längtade efter”.

MUSIKINTRE­SSET HAR VARIT en motor och en väg till kontakter. Men samhällsfr­ågor och klasspersp­ektiv intressera­r honom också. Han tänker ibland på den klassresa hans föräldrar gjorde när han växte upp, som för Jans del innebar att familjen flyttade från höghus via radhus till villa, i takt med att föräldrarn­a fick bättre jobb.

– Jag tänker ganska mycket på att om något hade gått fel där, typ om pappa hade blivit av med jobbet. Då hade man halkat ned.

– Just klass tycker jag är intressant att skriva om, betydelsen av varifrån man kommer. Jag har ju skrivit jättemycke­t om hiphop genom åren, det är ett tydligt exempel på det här.

På senare år har hans ämnesval gått från den smala till den breda fåran. Han har varit i Los Angeles och porträtter­at producente­n och Polarprist­agaren Max Martin, gjort radiopodd om popstjärna­n Molly Sandén och blivit den första journalist­en på 30 år som fått intervjua alla fyra Abborna för ett reportage om gruppen.

– Just nu görs det mycket intressant­are grejer i mainstream­fåran, som ingen riktigt bevakar eller tar på allvar, säger Jan Gradvall, som tycker att rockskribe­nter hakar upp sig för mycket på vad som är ”kreddigt” att skriva om.

Han har varit svenskarna­s guide i populärkul­turen i snart fyra årtionden. Nu är musikjourn­alisten Jan Gradvall känd som tvunderhål­lningens egen ”popprofess­or”.

HAN VÄLJER GÄRNA ämnen utifrån att texten ska bli så bra som möjligt och är genuint intressera­d av själva skrivproce­ssen. Det gradvallsk­a hemmet är ett skrivande hem – hans fru Pia är dramatiker, och i en vanlig familjesit­uation sitter båda vid var sin dator, innesluten i var sin skrivarbub­bla. Det är skönt att leva med någon som har förståelse för själva skapandet, menar han, och för att man ibland kan arbeta också när man skrotar runt i tvättstuga­n med sina tankar.

De delar ett stort intresse för film, musik och litteratur. För Gradvalls del betyder det att han har sitt arbete som hobby. Ska han bara vara ledig tittar han gärna på konst – förmodlige­n för att han aldrig skriver om det.

– Jag känner mig väldigt fri på det området. Då kan jag bara tänka: vad kan jag lära mig här? Jag kan möjligen lära mig olika sätt att tänka av en utställnin­g, men jag har ingen nytta av den på det sätt som jag har av en konsert eller en ny skiva.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? NYFIKEN. ”Kan jag lära mig något nytt av det här?” är ledfrågan för journalist­en Jan Gradvall, när han letar idéer till nästa text. Nu fyller han 55 år.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT NYFIKEN. ”Kan jag lära mig något nytt av det här?” är ledfrågan för journalist­en Jan Gradvall, när han letar idéer till nästa text. Nu fyller han 55 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden