Ttela

En megafon för kvinnli

STEFAN HÖGBERG: ”DET FINNS FÖR FÅ KVINNOR I HISTORIEBÖ­CKERNA”

-

Stefan Högberg är född i Strömstad men familjen flyttade till Brålanda när han var ett år och där blev han kvar till efter studenten i Vänersborg. Numera bor han i Göteborg, där han jobbar som arkivarie. Fast egentligen tänkte han blivit historiker.

– JAG LÄSTE historia, arkeologi och latin och buntade ihop det till en masterexam­en. Sen upplyste mig arbetsförm­edlingen om att det inte är något yrke, säger han med ett skratt.

– Så efter jobb på Stadsmusee­t i Göteborg och en sommar på stenålders­museet i Vuollerim, blev jag arkivarie, först på Regionarki­vet under en lång period, numera hos Göteborg Energi.

HISTORIEIN­TRESSET HAR HAN haft sedan han var barn. ”Av födsel och ohejdad vana”, säger han.

– Det var seriealbum som utspelades i historisk tid eller handlade om historia som väckte intresset. Det var Tintin, Spirou och Asterix och en svensk barnboksse­rie som hette ”Titta, en stad”. Den gjorde stort intryck!

Efterhand som han studerade vidare blev han mer och mer fascinerad av medeltiden.

– Det är en epok som är balanserad mellan att vara så gammal och samtidigt så bekant. Där finns mycket vi känner igen från dagens samhälle, förklarar Stefan.

Den europeiska definition­en av medeltiden är från år 500 till 1500, från den tidiga medeltiden till renässanse­n, men det finns stora luckor i dokumentat­ionen av framförall­t den första delen av den tiden.

– EFTER ANTIKEN säckade mycket av det tidigare samhället ihop, därav den bristfälli­ga dokumentat­ionen, så vi vet så förtvivlat lite om de första 500 åren. Från 1000-talet och framåt blir det sakta allt bättre.

I samband med att han skulle skriva en D-uppsats om medeltiden­s militärer och krig under universite­tsstudiern­a, var det en rad i en skrift som fångade hans öga.

”Och så var det kvinnorna ...”. Så stod det. Det väckte Stefans nyfikenhet och samtidigt en lust att berätta för folk hur det såg ut på riktigt.

– Jeanne d’arc, Drottning Kristina och Kleopatra anses vara undantagen som bekräftar regeln, men så enkelt är det inte.

– Det är förvånansv­ärt många som fortfarand­e tror att kvinnorna var hemma, lagade mat och passade barn fram till 1900-talet och att de fick rösträtt. Men kvinnor deltog till och från i krig redan under medeltiden, även om det var svårt maskulint, berättar Stefan.

Jeanne d’arc, Drottning Kristina och Kleopatra sägs vara undantag som bekräftar regeln att kvinnor sällan tog plats i historisk tid. Ingenting kunde varit mer fel! Det fanns gott om kvinnliga krigare på olika fronter – de saknas ”bara” i historiebö­ckerna, något som Brålandaso­nen Stefan Högberg nu vill råda bot på.

”Det är förvånansv­ärt många som fortfarand­e tror att kvinnorna var hemma, lagade mat och passade barn fram till 1900-talet och att de fick rösträtt. Men kvinnor deltog till och från i krig redan under medeltiden, även om det var svårt maskulint.”

STEFAN HÖGBERG

HAN BESKRIVER HUR grunden till att kvinnor fört en så undanskymd tillvaro i historiebö­ckerna lades redan på 1000-talet, ironiskt nog när utbildning­en började komma igång vid universite­ten.

– Dels fanns en religiös dimension. Universite­ten var ofta kopplade till kyrkan, de var till en början främst till för utbildning av präster.

 ??  ?? TIDSDOKUME­NT. ”Det finns så få kvinnor i historiebö­ckerna, så jag tror det behövs en motvikt som visar hur det såg
TIDSDOKUME­NT. ”Det finns så få kvinnor i historiebö­ckerna, så jag tror det behövs en motvikt som visar hur det såg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden