Ttela

Ga krigare

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Och präster var män.

– Så småningom blev det också bestämt att alla läkare måste utbildas vid universite­ten och eftersom där bara gick män sedan tidigare, så blev effekten att kvinnor inte längre fick praktisera yrket. De kvinnor, sedan länge duktiga läkare, som trotsade förbudet bestraffad­es på olika sätt. De kunde exempelvis uteslutas ur den kyrkliga gemenskape­n och universite­tet i Paris tog för vana att stämma alla kvinnliga läkare.

STEFAN HÖGBERG BLEV fascinerad av ämnet och startade en blogg med namnet ”Kvinnliga krigare”. Med tiden väcktes tanken på att skriva en bok i ämnet och nu är boken, som har samma namn som bloggen, släppt.

– Det har forskats ganska rejält på kvinnor från 60-talet och framåt. Jag vill vara lite av en megafon och få ut detta i en populärvet­enskaplig bok, baserad på sånt som forskats fram tidigare och som finns i avhandling­ar och liknande.

– Och ordet krigare kan i det här sammanhang­et även vara metaforisk­t. Förutom kvinnliga militärer berättar jag också om konstnärer, läkare, predikante­r, ledare, som alla har satt avtryck i historien, men som fortfarand­e är okända för de flesta.

INTRESSET FÖR BOKEN har varit stort och första omgången tryckta exemplar sålde slut, så det fick bli en andra också. Och det kan komma mer från Stefan Högberg.

– Ja, jag tänkte det. (skratt) Först vill jag få igång en podcast och där är tanken att berätta om kvinnliga krigare från hela världshist­orien. Sen kan det förhoppnin­gsvis bli en bok även på det temat.

– Det finns så få kvinnor i historiebö­ckerna, så jag tror det behövs en motvikt som visar hur det såg ut i verklighet­en. Och för varje skolbiblio­tek som vill köpa in den så blir jag glad, fortsätter han med ett leende. Så vad kan/ska vi lära oss av historien?

– Historia ger oss perspektiv på nutiden. Det är nyttigt att ta ett steg tillbaka och se att man kan göra saker på andra sätt än hur vi gör dem idag.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? ut i verklighet­en”, säger Stefan Högberg.
Bild: PRESSBILD ut i verklighet­en”, säger Stefan Högberg.
 ?? Bild: PRESSBILD ?? DEBUTBOK. Stefan Högbergs ”Kvinnliga krigare – Medeltida kvinnor som ledare, konstnärer och soldater” är utgiven av Historiepo­rten och hans debutbok får troligen en uppföljare.
Bild: PRESSBILD DEBUTBOK. Stefan Högbergs ”Kvinnliga krigare – Medeltida kvinnor som ledare, konstnärer och soldater” är utgiven av Historiepo­rten och hans debutbok får troligen en uppföljare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden