Ttela

Ahlborg slåss för att nå pallen

BOXNING: SIKTAR HÖGT PÅ SITT FÖRSTA EM

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

Det är få som kan skryta om så snabb framgång som boxaren Marianne Ahlborg. Hon började boxas först som 21-åring och det visade sig snabbt att hon hade talang. Sedan dess har hon vunnit flera stora turneringa­r med Sm-guldet i Borås förra sommaren högst upp på listan av viktigaste segern hittills.

Det öppnade nämligen dörren till landslaget på vid gavel, vilket i sin tur lett henne till det största uppdraget hittills – EM i Bulgarien.

– Förra veckan körde jag de sista riktigt hårda träningspa­ssen och jag kände mig totalt slutkörd. Jag har förberett mig under lång tid och det har varit tufft, därför är det skönt att det äntligen är dags, säger Marianne Ahlborg.

DET ÄR INTE så ofta Ahlborg får möjlighet att möta Europaelit­en, i Sverige finns det inte alls den konkurrens­en. Men när EM drar igång på tisdag har Ahlborg gjort allt för att vara så förberedd som möjligt.

– Det är roligt att möta toppboxarn­a. Det inspirerar och motiverar mig att träna ännu hårdare.

Förutom träning på hemmaplan med klubbkompi­sarna i Vänersborg­s BK var Ahlborg i Polen med landslaget i mars. Där hon fick möjlighet att möta riktigt starkt motstånd, någon som förhoppnin­gsvis har hjälpt henne att nå sin målsättnin­g.

– Målet är att hamna på pallen, det hade varit grymt. Men det är en tuff väg dit med många bra boxare.

EXAKT VILKA HINDER vägen till pallen bjuder på vet Ahlborg inte än, det blir klart först efter invägninge­n och lottningen på tisdag.

– Men jag tror på att jag kan nå mitt mål, annars hade det inte varit någon idé att åka dit, säger Ahlborg och fortsätter:

MÅLET MÅ VARA högt satt, men samtidigt är det Mariannes första stora mästerskap vilket ger henne en viss trygghet.

– Jag har allt att vinna. I Sverige har jag alltid pressen på mig, men nu är det inte jag som har pressen utan den ligger på de stora namnen som redan har EM- och Vm-medaljer. Det känns roligt att kunna komma dit och skrälla. Vad blir viktigt för dig för att du ska nå dit mål?

– Att behålla fokus och lugnet. Och att jag boxas lika avslappnat som hemma. Gör jag det så kommer bitarna falla på plats, säger Ahlborg och fortsätter:

– Jag vet att jag är stark i min viktklass. Jag kommer sätta mycket press för jag vet att jag orkar det, jag ska vara jobbig att möta.

Om den taktiken räcker hela vägen till pallen har Marianne Ahlborg säkrat sig en plats i historiebö­ckerna, och tagit ett stort steg mot sin nästa stora dröm – OS.

För sex år sedan tog Marianne Ahlborg de första staplande stegen i sin boxningska­rriär. Nu står hon inför sin största utmaning hittills – EM i Bulgarien. – Det ska bli riktigt häftigt, säger hon.

”Det är roligt att möta toppboxarn­a. Det inspirerar och motiverar mig att träna ännu hårdare.”

MARIANNE AHLBORG

 ?? Bild: JOHANNA JOSEPHSSON ?? MOT EM. Marianne Ahlborg är redo för sin största utmaning hittills.
Bild: JOHANNA JOSEPHSSON MOT EM. Marianne Ahlborg är redo för sin största utmaning hittills.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden