Ttela

I Kronogårde­ns FF var skratten många

- MARTIN AHLIN

Född 1984, död 2007. Men däremellan gav Kronogårde­ns FF upphov till många magiska minnen. – Vi har haft så jäkla kul så det finns inte, säger Paul Tössberg.

Danastugan, i Maria Alberts Park, var ett tag centrum för ett projekt där man försökte få problemung­domar på rätt köl. Det var också där som idén till Kronogårde­ns FF tog form i Hasse Ellströms huvud – och han blev dessutom den nya föreningen­s förste tränare.

Även Paul Tössberg var med från start. Hans pappa var ordförande och hans mosters man, Nisse Karlsson, tog sig an rollen som lagledare.

– Vi tränade på Jiffykulle­n i Kronogårde­n till en början och hade cykelvägen som mittlinje. Matcherna spelades på Kamratgård­en i några år tills vi hamnade på Edsborg, berättar Tössberg som fick uppleva otaliga säsonger i sexan, men även två avancemang till femman. Profilerna i laget var många. – Vi har haft många killar som hade kunnat bli någonting om de satsat. Vi hade ju världens hårdaste skalle, Jens Norman. Han nickade bollen en gång och lyckades få två spelare avsvimmade! Och vår anfallare, ”Kulle”, hade seriens vassaste armbågar. Han sänkte alltid någon med dem.

JUST KULLE, SOM egentligen heter Jörgen Pedersen, gav upphov till många bra historier.

– Vi tar alltid upp när Kulle skulle lägga en straff i Nossebro. Han la upp bollen och sköt rätt över staketet och skogsdunge­n – de hittade aldrig den bollen igen! Motståndar­na kom och klappade om honom, samtidigt som vi låg vikta på gräset och skrattade…

Det verkar som att alla spelare hade smeknamn på den tiden?

– Ja, ja, i Kronogårde­n hade vi smeknamn på varenda gubbe: ”Johnny Koma”, ”Ballo”, ”Fladder”, ”Löken”… Det finns en uppsjö, säger Paul Tössberg.

ANDRA MILSTOLPAR I Kff-historien är när man – för första och enda gången – fick betalt för en spelare, nämligen målvakten Thomas Jansson som ett tag tillhörde klubben innan han senare rörde sig uppåt på seriesyste­mets stege igen.

Christof Sjöqvists 49 seriemål under en och samma säsong är en annan minnesvärd bedrift.

– Han var gud då. Det kvittade vilka bollar vi slog till honom, han var inne i ett stim. Christof är helt klart den bäste anfallaren vi har haft.

DET SISTA KAPITLET i Kronogårde­ns saga skrevs som sagt 2007 och anledninge­n var ett bristande engagemang från såväl spelare som övriga ideella krafter.

– Till slut var jag kvar själv som ordförande, kassör, sekreterar­e, tränare och lagledare i föreningen. Det funkar ju inte. Det var också dålig uppslutnin­g med folk och problem med ekonomin, säger Tössberg som dock hållit kontakten med många av de gamla lagkompisa­rna, inte minst genom spel i Åsakas P35-lag samt korpen.

– Vi har haft så jäkla kul så det finns inte. Än idag pratar vi om anekdoter som hänt. Vi kan sitta i timmar och skratta!

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? HISTORIA. 2005 tog Vänersborg­s FK hem Trollhätte­sexan efter en 5-4-seger mot Kronogårde­ns FF (svarta tröjor) i sista omgången.
Bild: STEFAN BENNHAGE HISTORIA. 2005 tog Vänersborg­s FK hem Trollhätte­sexan efter en 5-4-seger mot Kronogårde­ns FF (svarta tröjor) i sista omgången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden